Adjunctul secretarului de stat al Departamentului de Stat al SUA, Wendy Sherman, a fost desemnat să coordoneze reacţia diplomatică la scurgerea de documente extrem de clasificate ale Pentagonului, potrivit unui oficial american familiarizat cu această chestiune, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiali guvernamentali americani "se angajează cu aliaţii şi partenerii la nivel înalt în legătură cu acest lucru, inclusiv pentru a-i reasigura de angajamentul nostru de a proteja informaţiile şi de fidelitatea de a ne asigura parteneriatele" în urma scurgerii în masă de documente foarte clasificate, a declarat luni purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat, Vedant Patel. Patel nu a dorit să intre în detalii cu privire la ţările cu care s-au angajat, spunând că "această activitate este în curs de desfăşurare".

Întrebat de CNN dacă Departamentul de Stat preia conducerea acestor conversaţii, Patel a spus că "în calitate de principală ramură diplomatică şi agenţie a acestei administraţii, bineînţeles că Departamentul de Stat ar avea un rol în comunicarea cu aliaţii şi partenerii noştri, dar aceste conversaţii au loc în întreaga administraţie". "Oficialii americani se angajează cu aliaţii şi partenerii la cel mai înalt nivel în această privinţă", a spus el.

Patel nu a vrut să spună dacă au fost luate măsuri pentru a restricţiona accesul la informaţii clasificate la Departamentul de Stat ca urmare a scurgerii de informaţii, spunând că nu a dorit să discute despre decizii politice. CNN a relatat că unele dintre documentele scurse includeau informaţii legate de războiul din Ucraina. Patel nu a dorit să se pronunţe cu privire la comentariile specifice ale oficialilor sud-coreeni şi israelieni care au reacţionat la documentele scurse.

Biroul prezidenţial al Coreei de Sud a declarat că va purta "discuţiile necesare cu SUA" cu privire la scurgerea de documente, care survine în contextul în care relaţiile dintre Seul şi Washington sunt deja tensionate din cauza furiei sud-coreene faţă de Legea privind reducerea inflaţiei care a afectat industria vehiculelor electronice din Coreea de Sud şi a îngrijorărilor legate de Legea americană CHIPS. "Există o mare frustrare faţă de administraţia Yoon pentru că este prea angajată în alianţa cu SUA, astfel că fiecare aspect al relaţiei dintre SUA şi Coreea de Sud este analizat la microscop", a declarat un fost ambasador al SUA în Coreea de Sud.

Preşedintele sud-coreean este programat să viziteze Casa Albă la sfârşitul acestei luni, ceea ce face ca momentul din jurul acestui incident să fie deosebit de nefericit, a spus fostul diplomat.

"Yoon trebuie să ridice această problemă în timpul vizitei de stat? Nu ştim încă", a declarat diplomatul În sens mai larg, un diplomat dintr-o ţară NATO a declarat pentru CNN că nu crede că Moscova a fost prea surprinsă de majoritatea informaţiilor care au fost dezvăluite în documentele scurse, menţionând că Rusia are operaţiuni robuste de colectare de informaţii.

De asemenea, aceştia au spus că nu au fost frustraţi de faptul că au existat informaţii americane care nu au fost împărtăşite pe scară largă cu aliaţii. Acest diplomat a spus că majoritatea naţiunilor nu împărtăşesc totul cu aliaţii lor şi nici nu există o aşteptare ca acestea să facă acest lucru. "Nu aşa funcţionează lucrurile", a spus diplomatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.