Adjunctul ministrului chinez de Externe Sun Weidong se afla vineri într-o vizită la Phenian, unde s-a întâlnit cu omologul său nord-coreean Pak Myong Ho, potrivit mai multor surse, în contextul în care Coreea de Nord îşi intensifică ameninţările la adresa Coreei de Sud şi este acuzată de Statele Unite că a furnizat Rusiei rachete în Războiul din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China şi Rusia sunt aliaţi vechi ai Coreei de Nord, însă Washingtonul a avertizat anul trecut că relaţiile militare ale Phenianului cu Moscova devin ”tot mai strânse şi periculoase”.

Statele Unite au îndemnat China, cel mai important furnizor de ajutor economic al Coreei de Nord, să modereze Phenianul.

”Delegaţia Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Populare chineze, condusă de tovarăşul Sun Weidong, viceministrul Afacerilor Externe, a sosit la Phenian la 25 (ianuarie)”, anunţă vineri agenţia oficială nord-coreeană de presa KCNA.

Fotografii AFP publicate vineri surprind o întâlnire între Sun Weidong şi delegaţia sa şi adjunctul nord-coreean al ministrului de Externe Pak Myong Ho la Palatul de Cultură al Poporului. în capitala nord-coreeană.

Vizita lui Sun Weidong în Coreea de Nord intervine în contextul în care consilierul însărcinat cu probleme de securitate la Casa Albă Jake Sullivan se întâlneşte cu ministrul chinez de Externe Wang Yi vineri şi sâmbătă, în Thailanda, în contextul unor eforturi de îmbunătăţire a relaţiilor americano-chineze.

SEULUL, ”INAMICUL PRINCIPAL”

La începutul lui ianuarie, dictatorul nord-coreean Kim Jong Un declara că Phenianul şi Beijingul au desemnat 2024 drept ”anul prieteniei între RPDC (Coreea de Nord) şi China”.

Cele două ţări ”vor promova schimburi şi vizite în toate domeniile, inclusiv politic, economic şi cultutal” şi vor adăuga ”o nouă pagină istoriei între RPDC şi China”, declara Kim Jong Un, citat de KCNA.

Mesajul amical al dictatorului nord-coreean transmis preşedintelui chinez Xi Jinping contrastează puternic cu o retorică tot mai agresivă împotriva Coreei de Sud.

Kim Jong Un a declarat Seulul, în ianuarie, drept ””principalul inamic” al Coreei de Nord, a dizolvat agenţiile dedicate reunificării şi a ameninţat să intre în războiul în cazul vreunei atingeri aduse teritoriuljui nord-coreean.

Seulul îşi consolidează relaţiile cu Washingtonul, împotriva unei creşteri a ameninţării nucleare nord-coreene şi a desfăşurat exerciţii militare comune cu Japonia şi Statele Unite.

Phenianul a reuşit să plaseze pe orbită un satelit spion, după ce a ptimit, potrivit Seulului, un ajutor thenologic din Rusia, în schimbul unui transfer de armament în războiul purtat de Moscova în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.