Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ar fi o ”greşeală”, la fel ca cea a aderării Greciei la Tratatul Atlanticului de Nord, consideră vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului turc declară presei că ”nu vrea să vadă repetându-se aceeaşi greşeală comisă la aderarea Greciei”.

El acuză atât Stochkholmul, cât şi Helsinki, de faptul că ”adăpostesc terorişti PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

”Noi n-avem un aviz pozitiv”, subliniază el.

”Urmărim în prezent evoluţiile privind Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, pentru că ei au făcut o greşeală, la NATO, în privinţa Greciei, înainte, împotriva Turciei”, a declarat Erdogan vineri, la ieşirea de la rugăciune, la Istanbul.

”În plus, ţările scandinave, din nefericire, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi ale organizaţiilor teroriste”, a adăugat el, citând PKK, clasat drept organizaţie teroristă în Turcia, dar şi în Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

Reacţia Turciei este prima voce discordantă în cadrul NATO privind perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Această declaraţie răceşte procesul susţinut până în prezent de majoritatea statelor membre NATO şi de către secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg, pregătit să primească Finlanda şi Suedia ”cu braţele deschise”.

După ce o ţară terţă decide să adere, statele membre NATO acceptă în unanimitate să o invite să adere.

Finlanda şi-a exprimat deja încrederea în susţinerea turcă.

Preşedintele finlandez Sauli Niinistö aprecia, într-un mesaj postat pe Twitter la începutul lui aprilie, după ce a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, că ”Turcia susţine obiectivele Finlandei”.

Candidatura finlandeză, apărată de către preşedinte şi premierul finlandezi, urmează să fie anunţată în mod oficial de tandemul executiv duminică, în urma unei reuniuni a Consiliului guvernamental.

Vineri, un raport oficial suedez a deschis calea aderării Suediei la NATO, multiplicând concluziile favorabile înaintea deciziei acestei ţări nordice şia vecinului său finlandez, prevăzută în zilele următoare.

”PRORUSĂ”

Moscova a denunţat în avans o decizie care ”cu siguranţă” va constitui o ameninţare la adresa Rusiei şi care va avea ”consecinţe (...) asupra arhitecturii securităţii europene în ansamblul său”.

Ankara a făcut totul pentru a menţine, de la începutul crizei şi apoi invaziei ruse a Ucrainei, relaţii bune cu cele două ţări, de care economia turcă depinde puternic, în pofida faptului că furnizează drone de luptă Kievului.

Ea a găzduit în două rânduri, în martie, la Antalya (sud) şi apoi la Istanbul, negocieri între cei doi beligeranţi.

Această atitudine ”riscă să facă Turcia să apară în interiorul NATO ca o ţară prorusă, aşa cum este Ungaria în Uniunea Europeană”, declară AFP un analist de la Washington Institute, Soner Cagaptay.

”Motivele sale poate că sunt legitime, dar acest lucru riscă să deterioreze imaginea Ankarei în NATO”, apreciază el, adăugând că aceste obiecţii ”ar fi trebuit să fie negociate cu uşile închise”.

După decenii în care au rămas în afara unor alianţe militare, Helsinki şi Stockholmul, amândouă nealiniate, sunt pregătite să-şi anunţe în mod oficial candidatura la aderarea la NATO, o consecinţă directă a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Potrivit ultimeloor sondaje, jumătate dintre cei zece milioane de suedezi sunt în favoarea unei ntrări în Alianţă, un procent care creşte la două treimi în cazul în care aderă şi Finlanda.

În Finlanda, peste trei sferturi dintre cei 5,5 milioane de locuitori ai ţării vor să intre sub ”umbrela” Alianţei.

Ministrul turc de Externe Mevlüt Çavusoglu urmează să participe în acest weekend, sâmbătă şi suminică, la Berlin, la o reuniune informală a omologilor săi din NATO.

Obiectivul acestei reuniuni este să evalueze ”afacerile în curs” în NATO.

Perspectiva unui posibil veto turc faţă de extinderea NATO în Europa de Nord se va afla, fără îndoială, pe masa de lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.