Turcia intenţionează să extindă activităţile de foraj pentru petrol şi gaze ale navei Yavuz în apele mediteraneene aflate în apropierea insulei Cipru, până la jumătatea lunii septembrie, acest anunţ atrăgând noi critici din partea Uniunii Europene, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yavuz va fi însoţită de alte trei nave turceşti, potrivit unui anunţ maritim, care a adăugat ”avertismentul puternic ca toate vasele să nu intre” în zona respectivă.

În ultimele săptămâni s-a agravat un blocaj între Turcia şi Grecia, ţară membră a UE, referitor la drepturile de explorare marină a petrolului şi gazelor, care a implicat şi o coliziune minoră între fregatele celor două state.

Noile planuri de forare ale Turciei acoperă o zonă delimitată de Cipru şi Egipt şi amplifică tensiunile, a declarat şeful politicii externe al UE, Josep Borrell, care a cerut oprirea imediată a activităţilor Turciei şi începerea dialogului.

”Această acţiune este contrară şi subminează eforturile de reluare a dialogului şi a negocierilor şi de urmărire a de-escaladări”, a afirmat Borrell într-un comunicat.

Cairo şi Atena au semnat în această lună un acord teritorial.

În timp ce Parisul a intervenit criticând ceea ce a numitprovocările Turciei, Ankara a afirmat că nu va da înapoi de la apărarea drepturilor sale legale.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a spus sâmbătă că ”limbajul sancţiunilor şi al ameninţărilor” nu va descuraja Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.