Situl Stonehenge, introdus în Patrimoniul Umanităţii de către UNESCO, a fost miercuri ţinta unei operaţiuni a doi activişti ecologişti de la Just Stop Oil - cu o zi înaintea solstiţiului de vară - prin care vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la lupta împotriva modificărilor climatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Megaliţii milenari au fost spoiţi cu portocaliu.

În imagini filmate de Just Stop Oil, una dintre cele mai active organizaţii de apărarea mediului din Marea Britanie, apar doi activişti care stropesc pietrele cu un colorant portocaliu, cu un extinctor, şi persoane care încearcă să-i oprească într-un nor de vapori portocaliu.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Organizaţia cere Guvernului britanic să se angajeze să colaboreze cu alte ţări pentru a pune capăt extracţiei şi folosirii petrolului, gazelor naturale şi cărbunelui până în 2030, în lupta împotriva încălzirii globale.

Această acţiune, care se doreşte spectaculoasă, nu a provocat pagube sitului, potrivit activiştilor, pentru că l-au stropit cu o soluţie de ”amidon portocaliu de porumb care se va duce cu ploaia”, potrivit lui Rajan Naidu, în vârstă de 73 de ani, prezent la faţa locului.

”Însă nevoia urgentă a unei acţiuni guvernamentale eficiente în vederea atenuării consecinţelor catastrofale ale crizei climatice şi ecologice nu va dispărea”, subliniază activistul.

”Continuarea arderii cărbunelui, petrolului şi gazelor naturale va antrena moatea a mii de oameni. Trebuie să ne unim pentru a apăra omenirea, altfel riscăm totul”, denunţă înr-un comunicat publicat pe site-ul organizaţiei un purtător de cuvânt al mişcării.

O DATĂ SIMBOLICĂ

Această acţiune intervine cu o zi înainte de solstiţiul de vară, o dată sărbătorită în continuare în Regatul Unit  de către adepţi ai culturii New Age şi de neodruizi în sit.

”Solstiţiul la Stonehenge are ca scop să sărbătorească lumea naturală, dar ia uitaţi în ce stare este! (...) A venit timpul să ne gândim la ceea ce va lăsa în urma sa civilizaţia noastră. Care este moştenirea noatră?”, scrie o activistă prezentă la faţa locului, Niamh Lynch.

Două persoane au fost arestate, a anunţat poliţia locală într-un comunicat citat de Reuters.

Just Stop Oil s-a făcut remarcată în mai multe rânduri prin operaţiuni în forţă.

Doi bătrâni au atacat cu dalta vitrina Magna Carta, la British Library. În altă operaţiune, activişti au aruncat cu supă pe un tablou al lui Van Gogh la National Gallery.

Niciuna dintre aceste acţiuni de protest nu au provocat, până în prezent, pagube operelor luate ca ţintă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.