Ambasadorul Chinei în Australia Xiao Qian a atacat activişti ai drepturilor omului, care l-au huiduit, vineri, într-o universitate, la Sydney, în timpul unui discurs despre viitorul relaţiilor chinezo-australiene, aflate la cel mai scăzut nivel, relatează AFP.
Xiao Qian, care deţine acest post din ianuarie, tocmai îţi începuse discursul, la Universtatea Tehnologică din Sydney, când l-au întrerupt manifestanţi, care au cerut libertatea Tibetului şi Hong Kongului.
"It's a disgrace!" This is the moment China's Ambassador to Australia, Xiao Qian, was cut off during a speech in Sydney. Protesters held up banners and called for freedoms and independence in various regions in China. pic.twitter.com/Lm5GMeARbz
— DW News (@dwnews) June 24, 2022
Ambasadorul a fost întrerupt în mai multe rânduri de către manifestanţi, care au agitat pancarte, unele cu mesaje denunţând atât politica de reprimare a minorităţii musulmane uigure, cât şi universitatea care l-a invitat să se exprime.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Ambasadorul a declarat că faptul că este întrerupt în acest fel în mai multe rânduri contravine libertăţii de exprimare.
Directorul Instituţiilor Relaţiilor Australiei cu Chna, James Laurenson, care l-a invitat pe Xiao Qian în campus, a declarat că universtatea ”se felicită pentru libertatea de exprimare din campus”.
”Acest drept, însă, nu include luarea cuvântului peste cea a invitaţilor”, a denunţat el.
În timpul acestui discurs al ambasadorului chinez, un manifestant a fost escortat afară din sală de către forţe de securitate, în timp ce ţipa ”Universitatea de tehnologie nu poate primi o dictatură genocidară”.
Un membru din asistenţă i-a smuls din mână o pancartă cu mesajul ”Tibet liber. Turkestanul de Est liber”.
Beijingul şi Canberra se află la cuţite din 2020, după ce Australia a cerut o anchetă independentă cu privire la originile pandemiei covid-19.
Canberra a exclus apoi gigantul chinez Huawei de pe piaţa construirii reţelei australiene de telecomunicaţii 5G.
China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a ripostat prin măsuri de retosiune vizând zece produse australiene, între care cărbunele, vinul şi orzul.
La jumătatea lui iunie, noul ministru australian al Apărării s-a întâlnit cu omologul său chinez în marja Dialogului de la Shangri-La, în Singapore.
Aceasta a fost prima reuniune ministerială autraliano-chineză de trei ani.
În discursul său, Xiao Qian a declarat că alegerile australiene din mai, în care a obţinut o victoeie Partidul Laburist (centru-stânga) au creat o ”oprtunitate a unei posibile îmbunătăţiri” a relaţiilor celor două ţări.
El l-a citat pe ministrul chinez de Externe Wang Yi, care a apreciat că ”o repornire necesită acţiuni concrete” şi a subliniat potenţialul cooperării în domeniile politic, economic şi al securităţii, dar şi în afaceriregionale.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.