Liderii celor două mari partide de centru-dreapta din Irlanda - Fianna Fail şi Fine Gael - au ajuns la un acord larg care deschide calea formării unui Guvern, se arată într-un document intern adresat aleşilor din Fine Gael, pe care Reuters scrie că l-a consultat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fianna Fail al lui Micheal Martin şi Fine Gael al premierului în exerciţiu Leo Varadkar se succed la conducerea Guvernului de la independenţa Irlandei, însă nu au formay vreodată o coaliţie.

Însă rezultatul alegerilor legislative de la 8 februarie - marcate de o ascensiune a naţionaliştilor de stânga din cadrul Sinn Féin - le-a obligat să negocieze.

Ele au nevoie de susţinerea cel puţin a altei formaţiuni sau de opt aleşi independenţi pentru a-şi asigura o majoritate în Parlament.

Potrivit acestui document intern, negociatori din ambele partide au finalizat luni o platformă politică comună, pe care liderii celor două formaţiuni au aprobat-o şi urmează să o prezinte miercuri membrilor partidelor.

”Taoiseach (premierul) m-ia cerut să informez parlamentarii din partid că s-a întâlnit cu Micheal Martin şi că s-au pus de acord asupra unui cadru politic care ar putea forma baza unui program de guvernare”, scrie în document preşedintele Fine Gael, Martin Heydon.

”Ei şi-au format angajamentul de a forma un Guvern majoritar din trei sau mai multe partide, care să guverneze cinci ani (întregul mandat), în centrul căruia să se afle un parteneriat total şi egal între Fine Gael et le Fianna Fail", se arată în document.

Acest cadru urmează să fie dezbătut în interiorul celor două formaţiuni înaintea lansării unor negocieri cu alte partide în vederea formării unei coaliţii.

În Parlament, care are 160 de mandate, Fianna Fail a obţinut 37 de mandate, iar Fine Gael al lui Varadkar 35. Sinn Féin a obţinut 37 de mandate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.