Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, liderii unor partide antisistem, au ajuns la un acord asupra unui program de guvernare şi unui nume pentru postul de premier, scria duminică seara presa italiană, citând surse din cele două partide, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S) ”a dat un scurt telefon la secretariatul general al preşedinţiei (Republicii italiene) pentru a anunţa că el (şi liderul Ligii Matteo Salvini) sunt pregătiţi de mâine (luni) să prezinte totul, inclusiv numele premierului”, potrivit agenţiei Agi.

Acest premier este necesar să fie validat de şeful statului, care ar putea să-i anunţe nominalizarea la începutul săptămânii.

Acesta ar fi ”un politician şi nu un tehnocrat”, a anunţat Di Maio la finalul celei de a doua zi de negocieri, la Milano (nord), cu omologul său din cadrul Ligii (extrema dreaptă) Matteo Salvini şi principalii lor ”locotenenţi”.

Cei doi urmează să se vadă din nou, luni, la Roma, înainte să fie primiţi la Quirinal, palatul prezidenţial.

Un reprezentant al M5S, contactat de AFP, a declarat că Luigi Di Maio încearcă să îl informeze mai întâi cu privire la program şi la numele şefului Guvernului pe preşedintele Serigo Mattarella.

Potrivit presei, candidatul la conducerea celei de a treia economii a zonei euro ar urma să fie o ”terţă persoană”, care nu aparţine nici Ligii  şi nici M5S.

Ea ar urma de asemenea să fie o autoritate pe plan internaţional şi să fie în măsură să asigure o compatibilitate între Bruxelles şi tonul eurosceptic al viitorului Executiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.