Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din cadrul G20 au convenit miercuri, într-o reuniune virtuală, să suspende serviciul datoriei celor mai sărace ţări - de la 1 mai şi până la sfârşitul anului - şi s-au declarat pregătiţi să ia măsuri suplimentare împotriva pandemiei covid-19, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne-am pus de acord asupra unei abordări coordonate, printr-un calendar comun care stabileşte principalele caracteristici ale acestei iniţiative (...) şi care a fost aprobat, de asemenea, de Clubul de la Paris”, anunţă G20 într-un comunicat.

”Toţi creditorii oficiali bilaterali vor participa la această iniţiativă”, subliniază grupul..

El îndeamnă, de asemenea, creditorii privaţi să participe la această iniţiativă.

G20 - din care fac parte între alte ţări Statele unite, Franţa, Rusia sau China - cere totodată băncilor multilaterale să studieze mijloace de suspendare a serviciului datoriei.

Suspedarea provizorie a plăţii datoriei celor mai sărace ţări de către G20 constituie un ”act de solidaritate internaţională istorică”, a apreciat ministrul german al Finanţelor Olaf Scholz.

”Lăsăm astfel ţărilor vizate marje mari de manevră financiară în vederea investirii în protecţia sanitară a populaţiilor lor, imediat şi fără o examinare cronofagă caz cu caz”, a anunţat el într-un comunicat.

Partea franceză a salutat la rândul său o iniţiativă ”istorică”.

”Această decizie eliberează 14 miliarde de dolari din partea creditorilor bilaterali publici, dând acestor ţări marje de manevră pentru a răspunde rapid crizei”, subliniază într-un comunicat Bruno Le Maire.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat la începutul săptămânii în favoarea unei anulări ”masive” a datoriei celor mai sărace ţăril africane.

Această rambursare reprezintă o medie de 13% din veniturile statelor vizate.

G7 s-a declarat marţi în favoarea unei asemenea iniţiative în ajutorarea acestor ţări să facă faţă impactuluisanitar şi economic al pandemiei noului coronavirus, dar cu condiţia să primească aprobarea G20.

”Suntem hotărâţi să nu precupeţim niciun efort pentru a salva vieţi umane”, a declarat într-o conferinţă de presă virtuală ministrul saudit al Finanţelor Mohammed al-Jadaan.

El a subliniat că, în această perioadă fără precedent, este necesară o susţinere a economiei mondiale şi o asigurarea a rezistenţei sistemului financiar.

”Este necesar să ne continuăm eforturile şi să le amplificăm”, subliniază el, în contextul în care guvernele au cheltuit deja mii de miliarde de dolari în vederea îndiguirii impactului pandemiei care paralizează părţi întregi ale economiei mondiale.

Covid-19 a contaminat peste două milioane de persoane în lume.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.