Cei 27 au încheiat miercuri un acord ”de principiu” în vederea unei confiscări a veniturilor generate de active aparţinând Rusiei, blocate în Uniunea Europeană (UE), cu scopul de a înarma Ucraina, o mană de 2,5-trei miliarde de euro pe an, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceşti bani vor servi la susţinerea restabilirii şi apărării militare a Ucrainei”, a anunţat preşedinţia semestrială belgiană a UE pe X în urma unei reuniuni a ambsadorilor statelor membre.

Acest acord, care este necesar să fie confirmat la nivel de miniştri, intervine în urma unor dezbateri aprige asupra modului în care să fie folosite activele blocate ale statului rus după invazia Ucrainei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În total, în UE este vorbba despre 210 miliarde de euro.

Comisia Europeană (CE) a propus în martie un plan în vederea unei confiscări a venitutilor generate de aceste active colosale, care ar putea, consideră ea, să atingă până la trei miliarde de euro pe an.

”Nu poate exista un simbol mai puternic şi nici o folosire mai bună a acestor bani decât (să fie folosiţi) pentru a face Ucraina mai sigură şi întreaga Europă”, a salutat imediat preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Acest acord politic intervine în contextul în care europenii caută în toate direcţiile finanţări ale ajutorului militar european destinat Ucrainei.

Potrivit planului adoptat, 90% dintre veniturile confiscate urmează să fie destinate Facilităţii Păcii (FEP), care finanţează achiziţii de armament - cruciale în momentul în care Kievul cere muniţie şi sisteme de apărare aeriană pentru a opri armata rusă aflată în ofensivă.

Restul de 10% urmează să fie vărsate la bugetul UE în vederea consolidării capacităţilor industriei apărării ucrainene.

Unii dintre Cei 27 au anunţat că se tem de consecinţele unei confiscări - precedentul pe care-l poate crea pe pieţele financiare şi repercusiunile juridice pe care le poate avea.

Rusia a ameninţat în martie UE că o va da în judecată ”timp de zeci de ani”, în cazul folosirii veniturilor generate de activele sale ”îngheţate” în favoarea Ucrainei, ceea ce ar însemna, consideră Moscova, un ”furt”.

UE şi statele membre G7 au blocat active în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro aparţinând Băncii centrale a Rusiei - în afară de active private ale unor persoane cu legături cu puterea rusă, ca iahturi şi bunuri imobiliare ale unor oligarhi.

BELGIA, ÎN PRIMA LINIE

Imensa majoritate (90%) a acestor active ruseşti blocate în UE se află în Belgia, unde sunt administrate de către Euroclear, un organism internaţional de depozite de fonduri.

Acest grup a obţinut anul trecut venituri în valoare de 4,4 miliarde de euro, o sumă taxată de către statul belgian cu titlu de impozit pe societăţi.

Potrivit unei surse diplomatice, acordul Celor 27 constă în confiscarea acestor active ruse după impozitare, însă Belgia s-a angajat să realoce Ucrainei toate veniturile fiscale generate pe teritoriul său de către aceste venituri excepţionale.

Premierul belgian Alexander De Croo a promis să aloce în 2024 Ucrainei suma de 1,7 miliarde de euro, care corespunde sumei aşteptate a acestor taxe.

Potrivit acordului de miercuri, cheltuielile pe care Euroclear le facturează pentru gestionarea acestor active ruse vor fi scăzute din nou puternic - la 0,3%.

Nivelul iniţial - de 3% - a fost redus la jumătate. însă o parte a celor 27 consideră aceste cheltuieli prea mari.

Acordul UE ”trebuie să fie doar un prim pas către obiectivul nostru de a folosi activele ruse îngheţate. Aceste trei miliarde anuale sunt o picătură faţă de cele 200 de miliarde în vederea ajutării Ucrainei să câştige”, a reacţionat pe X ministrul eston de Externe Margus Tsahkna.

Opţiunea unei confiscări a actibvelor ruse este îndepărtată, în prezent, de o majoritate a Celor 27, îngrijoraţi de riscul de a zdruncina pieţele internaţionale şi de a slăbi euro.

În Statele Unite, în schimb, planul de ajutare a Ucrainei validat în aprilie de Congres îl autorizează pe preşedintele american să confişte şi să vândă active ruseşti, pentru a fi folosite la finanţarea reconstrucţiei Ucranei.

Însă Washingtonul a anunţat că vrea să acţioneze în cordonare, pe acest teren, cu celelalte state membre ale G7.

Banca Mondială (BM) evaluează la peste 486 de miliarde de dolari costul reconstruirii Ucrainei devastată de peste doi ani de război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.