Ambasadorii statelor membre UE au adoptat vineri o propunere a Comisiei Europene care prevede o nouă cartografiere a celor mai afectate zone de covid-19 şi restricţii de circulaţie mai stricte în aceste regiuni, anunţă CE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a prezentat luni recomandări împotriva ameninţării noilor variante ale SARS-CoV-2 - cu caracter neconstrângător - vizând ”să descurajeze puternic deplasările considerate neesenţaile, dar care să evite totodată închiderea frontierelor sau interdicţii generale de călătorie”.

Ea vrea să adauge o nouă categorie de zone pe harta sanitară europeană publicată săptămânal de către agenţia însărcinată cu supravegherea pandemiei - ECDC.

Aceste zone ”roşu închis” corespund zonelor în care rata incidenţei covid-19 este mai mare sau egală cu 500 de cazuri la 100.000 de locuitori timp de 14 zile.

În aceste zone cu risc ridicat, testele şi carantina se aplică inclusiv în cazul unor călătorii considerate esenţiale. Unele derogări sunt însă prevăzute, în cazul locuitorilor zonelor de frontieră şi lucrătorilor din domeniul transportului.

Potrivit unei hărţi preliminare a ECDC, la care AFP scrie că a avut acces joi, 14 ţări din UE au cel puţin o zonă clasată ”roşu aprins”.

Comisia încearcă să coordoneze măsurile statelor membre UE, care vor să evite o reeditare a scenariului din primăvară - când închiderea frontierelor în cascadă a antrenat un haos în circulaţia persoanelor şi mărfurilor în UE şi în spaţiul Schengen.

Portugalia - care deţine preşedinţia semstrială a UE - a precizat în cadrul acestei reuniuni a ambasadorilor că sunt posibile măsuri naţionale complementare, potrivit unei surse diplomatice.

Această ţară - în care contaminările cu noul coronavirus au ”explodat” - a decis joi să interzică toate călătoriile în străinătate considerate neesenţiale, pe o perioadă de 15 zile.

Belgia a luat aceeaşi măsură - de miercuri şi până la 1 martie.

Germania analizează, la rândul său, o reducere drastică a traficului aerian cu ţări pe care le consideră cel mai afectate de noi variante ale noului cornavirus, între care se află şi Portugalia.

Comisarul european al Justiţiei, belgianul Didier Reynders, a răspuns vineri, când a fost întrebat despre măsura adoptată de către ţara sa, că faptul că se aplică în mod general - fără să ţină cont de situaţia sanitară din zona de provenienţă sau de destinaţie - ”nu este conformă” recomandărilor.

”Ne-ar plăcea ca (această măsură) să nu fie prelungită şi mai ales ca, dacă se iau măsuri, să se integreze mai bine în recomandări”, a declarat el postul La Première (RTBF).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.