Agentul neurotoxic cu care a fost otrăvit cuplul englez este de acelaşi tip cu cel folosit împotriva fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, însă exte neclar dacă este vorba despre două eşantioane din acelaşi lot, a declarat joi ministrul britanic de Interne Sajid Javid, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetători de la laboratorul britanic de cercetare al Apărării sunt siguri că ”acesta este exact acelaşi agent neurotoxic din familia noviciok” ca cel folosit împotriva familiei Skripal în martie, a declarat Javid în urma unei reuniuni de urgenţă a Comitetului COBRA, reunit joi sub preşedinţia sa.

”Pentru moment, nu putem atribui acest (agent neurotoxic) aceluiaşi lot”, însă cercetătorii investighează, a subliniat el.

Londra acuză Moscova de otrăvirea lui Serghei şi a Iuliei Skripal, însă ruşii neagă orice implicare.

Detectivi investighează dacă aceste ultime victime au fost expuse  la noviciok rămas de la otrăvirea celor doi membri ai familiei Skripal, eventual în parcul Salisbury.

”Este complet inacceptabil” ca parcuri britanice ”să fie locuri în care să se folosească otravă”, a denunţat Javid.

”ISTERIE DE PR ANTIRUSĂ”

Un membru al Comisiei de Politică Externă din cadrul Parlamentului rus, Serghei Jelezniak, a catalogat otrăvirea unui cuplu, sâmbătă, la Amesbury, drept ”o continuare a unei isterii de PR antiruse pe care autorităţile britanice încearcă să o creeze”.

”Asta se întâmplă în contextul unui val emoţional pozitiv al fanilor britanici ce au venit în Rusia să-şi susţină echipa la Campionatul Mondial” de Fotbal, a subliniat el.

În opinia sa, percepţia pozitivă a Rusiei este contrară versiunii oficiale.

Jelezniak a acuzat de asemenea autorităţile britanice de faptul că prezintă ceea ce ar fi putut să fie o supradoză de droguri drept o altă otrăvire cu novicioc.

LOCUITORI DIN AMESBURY SE TEM DE O NOUĂ CONTAMINARE

Locuitori ai orăşelului din sud-vestul Angliei în care a fost raportat al doilea caz de otrăvire cu noviciok spun că se tem de o eventuală nouă contaminare

O locuitorare din Amesbury, Michelle Jordan, deplânge faptul că a fost nevoită să le spună celor doi copii ai săi să nu atingă nimic atunci când se duc în parc şi să se spele pe mâini.

Ea şi-a exprimat speranţa ca autorităţile ”să poată să găsească odată nişte răspunsuri şi să cureţe lucrurile pentru ca noi să ne reluăm o viaţă normală”.

Autorităţile au încercat să elimine orice urmă de armament chimic, după ce fostul spion rus şi fiica sa au fost otrăviţi, în martie, în oraşul vecin Salisbury.

Autorităţile au subliniat joi că ele cred că cele două noi victime, spitalizate în stare critică sâmbătă, nu au fost ţintite în mod direct, ci s-au îmbolnăvit în urma atacului precedent.

MOSCOVA, ÎNGRIJORATĂ DE AL DOILEA CAZ DE OTRĂVIRE, RESPINGE ORICE IMPLICARE

Rusia este îngrijorată de al doilea caz de otrăvire cu agent neurotoxic în Anglia, a declarat joi un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, care a subliniat că Moscova nu are nimic a face cu niciunul dintre aceste cazuri.

”Rusia a negat categoric şi continuă să nege posibilitatea vreunei implicări în ceea ce s-a întâmplat acolo”, a subliniat Peskov.

El a amintit că Londra a respins o solicitare rusă cu privire la o anchetă comună.

”Partea britanică nu a prezentat vreo probă a implicării ruse în asta, în afară de acuzaţii nefondate”, a apreciat el.

UN FOST DIRECTOR FSB SPECULEAZĂ

Parlamentari ruşi speculează că al doilea caz de otrăvire cu novicioc în Anglia ar putea fi urmărit până la o sursă britanică.

Un parlamentar, Nikolai Kovaliov, un fost director al FSB, a declarat pentru Interfax că această nouă otrăvire ar putea fi cauzată de către ”un cercetător britanic instabil psihologic”, care ar fi putut să fi furat tixina letală dintr-un laborator chimic.

Kovaliov nu a furnizat vreo probă care să-i susţină afirmaţiile.

Alt parlamentar, Aleksei Puşkov, a arătat cu degetul conducerea britanică.

”Ceva e putred în Regatul Unit”, a scris el pe Twitter.

VICTIMELE NU AU FOST ŢINTITTE ÎN MOD DIRECT

Autorităţile britanice care anchetează această a doua otrăvire cu noviciok în sud-vestul Angliei au anunţat joi că suspetează că victimele nu au fost ţintite în mod direct, ci s-au îmbolnăvit în urma atacului precedent.

Poliţia a anunţat miercuri seara târziu că specialişti au stabilit că un cuplu în vârstă de peste 40 de ani a fost otrăvit cu aceeaşi toxină letală - dezvoltată în Uniunea Sovietică - ce aproape i-a ucis pe Serghei şi Iulia Skripal în martie.

Cele două victime se aflau în stare critică în acelaşi spital în care au fost trataţi şi din care au fost externaţi cei doi membri ai familiei Skripal.

”Ipoteza de lucru va fi că acestea sunt victime fie ale consecinţelor atacului precedent, fie ale altui lucru, însă nu că au fost vizate în mod direct”, a declarat pentru BBC secretarul de stat însărcinat cu Securitatea Ben Wallace.

Autorităţile caută indicii pentru a înţelege cum au fost expuşi cei doi britanici agentului neurotoxic militar noviciok.

Potrivit şefului poliţiei antiteroriste britanice, specialişti au determinat că cei doi au fost otrăviţi cu aceeaşi toxină letală care aproape i-a ucis pe fostul dublu agent rus şi fiica sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.