Printre priorităţile preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului 2024, se va număra abordarea provocărilor demografice, întrucât Ungaria nu consideră că migraţia este un răspuns adecvat la aceste provocări, ci caută soluţii în domeniul politicii familiale, a declarat marţi, la Strasbourg, ministrul justiţiei, Judit Varga, citată de MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judit Varga a spus că a avut discuţii cu Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European de la Strasbourg, cu care a trecut în revistă priorităţile preşedinţiei ungare a Consiliului UE.

Astfel, pentru a face faţă provocărilor demografice, Ungaria va propune, în timpul preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, ca tratatele europene să abordeze şi politica familială şi să aloce fonduri europene în acest scop.

Întrebată despre condiţiile impuse Budapestei de Comisia Europeană pentru accesarea fondurilor UE, Varga a replicat că unele ONG-uri nu se simt confortabil cu privire la faptul că Ungaria îşi îndeplineşte angajamentele şi îşi face temele. Măsurile funcţionează, iar noile instituţii care tocmai au fost înfiinţate sunt un model, asigurând transparenţa şi fiind eficiente în lupta împotriva corupţiei, printre altele", a adăugat ea.

Printre programele preşedinţiei ungare, Judit Varga a evidenţiat politica de extindere, afirmând că "Serbia trebuie neapărat să fie inclusă în Comunitatea Europeană".



Ea a mai spus că Ungaria se va concentra, de asemenea, pe politica de coeziune, care ar putea asigura condiţii de concurenţă echitabile între economiile statelor membre, ceea ce ar face ca întregul bloc european să aibă mai mult succes.

Pe de altă parte, Judit Varga a avut discuţii cu Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, căreia i s-a plâns că drepturile minorităţii maghiare din Transcarpatia au fost încălcate în timpul războiului, la fel ca şi înainte de războiul din Ucraina. "Ungaria susţine perspectiva europeană a Ucrainei, dar, în acelaşi timp, consideră că este foarte important ca ţara care se pregăteşte pentru aderare să respecte standardele europene stabilite în instrumentele privind drepturile fundamentale, inclusiv garantarea drepturilor minorităţilor naţionale", a spus ea.

Judit Varga s-a întâlnit şi cu Siofra O'Leary, şefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care funcţionează sub auspiciile Consiliului Europei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.