Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova, a încetat din viaţă la vârsta de 83 de ani, 16 septembrie urmând să fie declarată zi de doliu naţional, conform actualului lider de la Chişinău, Maia Sandu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am aflat cu profundă tristeţe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Preşedinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice şi a avut un rol esenţial în promovarea independenţei, libertăţii şi suveranităţii Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenţei Republicii Moldova. Adresez sincere condoleanţe familiei, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit pe Mircea Snegur”, a scris pe Facebook preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu.

Ziua de 16 septembrie va fi declarată zi de doliu naţional şi vor fi organizate funeralii cu onoruri de stat.

”„Trăiască Moldova independentă!” - cu aceste cuvinte şi-a încheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaştere naţională şi ne va ghida şi pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noştri şi Republica Moldova”, aminteşte Maia Sandu.

Decesul primului preşedinte al Republicii Moldova a fost anunţat în dimineaţa zilei de 14 septembrie de Constantin Tampiza, fost vicepremier al Moldovei în perioada 1991-1992. Potrivit lui Tampiza, Mircea Snegur a murit la 13 septembrie, la ora 23:30, din cauza unei boli incurabile.

Preşedinta Maia Sandu a semnat un decret privind constituirea unei comisii de stat pentru organizarea funeraliilor lui Mircea Snegur. Ceremonia de înmormântare va avea loc sâmbătă, 16 septembrie, şi va începe cu funeraliile de stat la Palatul Republicii.

Preşedintele Mircea Snegur va fi înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău, de pe strada Armenească.

Pe pagina web a Preşedinţiei Republicii Moldova a fost publicat un necrolog care aminteşte despre contribuţia preşedintelui Mircea Snegur la consolidarea statului Republica Moldova: „A pledat cu certitudine şi verticalitate pentru limba română şi tricolor - valori ce au unit oamenii în gândire şi în simţire, adunându-i în Piaţa Marii Adunări Naţionale în momentele cruciale ale istoriei. Discursul Preşedintelui în faţa oamenilor, în ziua de 27 august 1991, a conferit încredere în viitorul liber şi democratic al ţării noastre”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.