Mai multe percheziţii au fost făcute de procurorii constănţeni în Mangalia şi Medgidia, într-un dosar legat de falsificarea diplomelor de bacalaureat, a unor certificate de calificare profesională şi de absolvire cu diferite specializări. Anchetatorii au ridicat peste 30 de asemenea documente. Persoanele care cumpărau aceste diplome falsificate le-au folosit pentru a se angaja în Austria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Poliţia Judeţeană Constanţa a transmis că totul a pornit după ce un bărbat a fost prins în flagrant în timp ce primea două certificate de calificare profesională false, care ar fi fost date retur de către beneficiari pentru că ar fi fost eronate.
 
În urma percheziţiilor de la începutul lunii decembrie, anchetatorii au mai descoperit, pe lângă bunurile respective, şi mai multe sume de bani: 119.000‬ de lei, 8.500 de euro, 520 de lire sterline şi 65 de leva. De asemenea, ei au ridicat mai multe bijuterii, şapte harduri externe, 1 DVR, precum şi 62 de diplome şi certificate de calificare, două ştampile. Valoarea bunurilor ridicate se ridică la 370.000 de lei. 
 
Conform unor surse din rândul anchetatorilor, persoanele respective falsificau diplomele de bacalaureat, le printau la imprimante performante, iar cumpărătorii le-au folosit în Austria pentru angajare. Prejudiciul constă în valoarea diplomelor vândute, fiind vorba de banii încasaţi de falsificatori pentru acele documente.
 
În acest dosar au fost audiate mai multe persoane şi urmează să fie aduse şi altele în faţa anchetatorilor.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că săptămâna trecută, procurori din cadrul instituţiei au făcut, cu sprijinul Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi, al unei echipe S.A.S. şi al unui tehnician criminalist din cadrul IPJ Constanta 11 percheziţii domiciliare în localităţile Mangalia şi Medgidia, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, constând în falsificarea diplomelor de bacalaureat, certificate de calificare profesională, certificate de absolvire cu diferite specializări.
 
"Cu ocazia desfăşurării percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor următoarele bunuri: cinci imprimante multifuncţionale, şase unităţi PC, laptop-uri, stick-uri de memorie, bijuterii din aur, sume de bani, telefoane mobile, două ştampile şi 62 de diplome şi certificate de calificare. De asemenea, a fost confiscat un autoturism marca Peugeot 307. Valoarea prejudiciului creat este de aproximativ 80.000 lei", au precizat anchetatorii. 
 
De asemenea, joi au mai avut loc 23 de percheziţii, în urma cărora au fost ridicate patru diplome de bacalaureat, 27 certificate de calificare şi două diplome de absolvire 12 clase.
 
Procurorii continuă cercetările în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi documentării activităţii lor infracţionale.
 
În acest caz, anchetatorii au beneficiat de sprijinul autorităţilor austriece, prin Ordin European de Anchetă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.