Numărul persoanelor decedate în incendiul care a afectat vineri patru saloane situate la parterul unui pavilion al Institutului ”Matei Balş” din Capitală a ajuns la cinci după ce într-o baie a fost găsit încă un cadavru carbonizat. Alte trei cadavre carbonizate fuseseră deja găsite de echipele de intervenţie, iar o a patra persoană nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi a decedat la Spitalul Floreasca, unde fusese trasferată. Fostul manager al institutului Adrian Streinu-Cercel declară că în saloane erau pacienţi cu COVID-19, aflaţi în stare medie spre severă din punct de vedere al gravităţii şi care aveau nevoie de oxigen suplimentar. Ministerul Sănătăţii a transmis informaţii despre starea pacienţilor transferaţi la diferite spitale din Capitală, după incendiul de la Matei Balş, majoritatea dintre ei fiind în stare stabilă, însă pe oxigen. Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum. Pentru moment, nu se cunoaşte cauza incendiului, iar la faţa locului se află specialişti ISU, dar şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei. Procurorii au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Incendiu la Institutul ”Matei Balş” - STS - Au fost 10 apeluri la 112, primul la 5:04. Unul dintre apeluri era al unei femei care anunţa izbucnirea unui incendiu şi cerea ajutor
CITEȘTE ȘI UPDATE - Incendiu la Institutul ”Matei Balş” - Procurorii Parchetului de pe lângăTribunalul Bucureşti au deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă / Primele audiate, patru asistente
CITEȘTE ȘI Incendiu la Institutul ”Matei Balş”- Comandantul intervenţiei: Apelul la 112 a fost la 5:05. Primul echipaj de pompieri a ajuns la 05:13. Ardea cu foc deschis la parterul clădirii, cu degajări mari de fum
Incendiu la Institutul ”Matei Balş” - Prefectul Berbeceanu:Când s-a declanşat incendiul, instalaţia electrică şi de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat şi s-a putut evita o tragedie de şi mai mari proporţii. Nu erau probleme cu căldura
CITEȘTE ȘI Incendiu la Institutul ”Matei Balş” - Prefectul Berbeceanu:Când s-a declanşat incendiul, instalaţia electrică şi de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat şi s-a putut evita o tragedie de şi mai mari proporţii. Nu erau probleme cu căldura
CITEȘTE ȘI Incendiu la Institutul ”Matei Balş” - Managerul Institutului ”Marius Nasta”: Au fost aduse patru persoane, cu vârste între 62 şi 89 de ani. Doi pacienţi au stare gravă, sunt la ATI, iar un altul a venit cu un necesar de oxigen crescut
CITEȘTE ȘI Incendiu la Institutul ”Matei Balş” - Streinu-Cercel: O pacientă a suferit arsuri ale tractului respirator superior / Spitalele la care au fost trasferaţi pacienţii vor informa familiile / Nu sunt informaţii despre pacienţi cu arsuri grave

UPDATE - Ministerul Sănătăţii prezintă noi date privind transferul pacienţilor afectaţi în urma incendiului:

11 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti;

- 5 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti;

- 6 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”;

- 4 pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”;

- 5 pacioenţi la Sf. Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”;

- 3 pacienţi la Spitalul Militar Central-ROL 2

- 4 pacienţi la Spitalul „Witting”;

-4 pacienţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;

- 1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”;

- 3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”;

- 7 pacienţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca

Conform informaţiilor primite, unul dintre pacienţii ajunşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare şi care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea şi arsuri pe 20% din suprafaţa corporală.

"Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienţilor transferaţi, cât şi a celor rămaşi în Institutul „Matei Balş”", a transmis MS.

Aparţinătorii pacienţilor de la INBI „Matei Balş” pot verifica situaţia despre relocarea pacienţilor evacuaţi în urma incendiului de la Institutul „Matei Balş” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispozitie de DSU: 021.2069398 si 021.2648515.

 

UPDATE - „Starea pacienţilor este în curs de actualizare în funcţie de investigaţiile aflate în derulare în fiecare spital în care au fost transferaţi pacienţii. În funcţie de rezultatele investigaţiilor atunci când este necesar pacienţii pot fi transferaţi între unităţile sanitare din Bucureşti. 

11 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti - Toţi pacienţii sunt stabili, dependenţi de oxigen pe mască.
5 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti - Un pacient intubat de la intoxicaţie cu fum, ceilalţi 4 stabili. 
6 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias” - Toţi sunt cu oxigen pe mască, stabili. 
4 pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” - Un pacient pe ATI, oxigen pe mască. 
Aşteaptă încă doi pacienţi de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni. 
5 pacienţi la Sf.  Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” - 4 pacienţi în ATI cu oxigen pe mască şi unul pe CPAP. 
4 pacienţi la Spitalul Militar Central, 2 pacienti stabili la -ROL 2 Un pacient intubat ATI în spital Un pacient stabil in ATI. 
3  pacienţi la Spitalul „Witting”; Trei pacienţi stabili conştienţi, Cel de - al patrulea adus in aceasta unitate a fost transferat la Spitalul Militar Central 
4 pacienţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” - Doi în ATI cu oxigen pe mască.
1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”; Un pacient intubat. 
3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” stabili
Un pacient a fost transferat  la Spitalul Monza si alti 2 pacienţi urmeaza a fi transferati  la Spitalul V Babeş.
7 pacienţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca - 6 pacienţi stabili şi 1 pacient decedat (este cel care a avut nevoie de resuscitare - a patra victimă)”, a transmis Ministerul Sănătăţii, într-o informare de presă.
Sursa citată precizează că datele sunt în dinamică.

UPDATE - ”Din păcate vă confirm că în urma incendiului de la Matei Balş este vorba despre cinci victime. Transmit condoleanţe familiilor”, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode la Digi 24. 

Ministrul a precizat că are informaţia de la Poliţie, iar cadavrul a fost descoperit carbonizat într-o baie.

UPDATE - Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi, din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, afectat de incendiu. 

Pacienţii au fost distribuiţi astfel:

11 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti;
 
5 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti;
 
6 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”;
 
4 pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”;
 
5 pacioenţi la Sf.  Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”;
 
3 pacienţi la Spitalul Militar Central-ROL 2
 
4 pacienţi la Spitalul „Witting”;
 
4 pacienţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;
 
1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”; 
3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”;
 
7 pacienţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca
 
Conform informaţiilor primite, unul dintre pacienţii ajunşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare  şi care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea şi arsuri pe 20% din suprafaţa corporală.
 
Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienţilor transferaţi, cât şi a celor rămaşi în Institutul „Matei Balş”.
 
Aparţinătorii pacienţilor de la INBI „Matei Balş” pot verifica situaţia despre relocarea pacienţilor evacuaţi în urma incendiului de la Institutul „Matei Balş” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispozitie de DSU: 021.2069398 si 021.2648515

UPDATE - Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institutului ”Matei Balş” a afirmat că starea pacienţilor internaţi în cele patru saloane era medie spre severă. 

“Toţi pacienţi care sunt internaţi au nevoie de oxigen, erau conectaţi la oxigen. Starea lor era medie spre severă, tot ce se internează în Matei Balş pacienţii au stare medie sau severă. (...) Clădirea aceea este făcută în 1953 şi a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionării cu oxigen”, a explicat Streinu-Cercel.
 

UPDATE - Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat că 42 de pacienţi au fost relocaţi la alte spitale, iar 60 au fost mutaţi în alte pavilioane ale spitalului. el a precizat că este în curs de desfăşurare o anchetă.

UPDATE - Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că nu sunt pacienţi cu arsuri.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

“La acest moment, intervenţia este finalizată, incendiul este lichidat. Nu mai avem persoane de evacuat, în afară de cele patru persoane decedate, nu mai avem alte persoane în stare critică, decât cei care au avut Covid, că aici vorbim de un pavilion Covid şi care au fost transportaţi. Rămâne acum problema în mâna celor care vor investiga din partea Poliţiei, din partea Criminalisticii, din partea ISU Bucureşti, care urmează să investigheze cauza incendiului asupra căreia la acest moment nu vom specula până nu avem concluzii clare din partea colegilor noştri de la pompieri”, a afirmat Arafat, care a precizat că sunt patru victime.

”Trei găsite, ulterior, după ce s-a degajat fumul, carbonizate, şi o alta care a fost resuscitată, dar fără reuşită”, a explicat Arafat.

UPDATE - Incendiul a izbucnit în jurul orei 5, fiind afectate 4 saloane, suprafaţa cuprinsă de flăcări fiind de aproximativ 100 de metri pătraţi.

”La ora 05:05 a fost apelul la 112, la ora 05:13 a fost primul echipaj sosit care a anunţat care este situaţia. Au fost trimise de la început mai multe echipaje. La ora 05:14 a fost declanşat planul roşu şi au fost mobilizate mai multe forţe din partea ISU, SMURD, din partea Spitalului Floreasca pe linie medicală, din partea serviciului de Ambulanţa şi bineînţeles din partea Poliţiei şi Jandarmeriei Care au asistat şi ei la intervenţie”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat. 

UPDATE - Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a menţionat că toţi pacienţii au fost transferaţi fie în alte pavilioane, fie la alte spitale.
“Toată lumea a fost transferată, toţi pacienţii au fost transferaţi fie în alte pavilioane, fie în alte spitale din Bucureşti. Situaţia a fost evaluată de medicii din camera de gardă, nu ştim să fie în acest moment o situaţie foarte gravă, dar asta va fi evaluată de către medicii de la spitalele unde au fost transferaţi”, a declarat Voiculescu. 
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE - O a patra persoană a decedat, aceasta nerăspunzând manevreleor de resuscitare.

UPDATE - Poliiştii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei se află deja la faţa locului şi au declanşat cercetarea.

ŞTIREA iNIŢIALĂ - Autorităţile au declanşat Planul Roşu de Intervenţie.

Zeci de ambulanţe se află la spital, iar mai mulţi pacienţi sunt în curs de evaluare medicală pentru a fi pregătiţi de transferul la alte unităţi medicale.

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, 10 pacienţi cu COVID au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secţia ATI în care erau internaţi pacienţii cu COVID-19.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.