Poleiul a creat probleme, duminică, în Capitală şi în douăsprezece judeţe din sudul ţării, care s-au aflat sub avertizare cod portocaliu. Din cauza poleiului şi a fenomenului de ploaie îngheţată, a fost închisă circulaţia pe patru drumuri naţionale şi pe Autostrada Soarelui, între Bucureşti şi Feteşti. Traficul pe autostradă a fost deschis duminică seară, de la ora 23.00. De asemenea, cel puţin 12 curse aeriane au fost anulate sau amânate pe Aeroportul Henri Coandă, din cauza fenomenului de ploaie îngheţată, în timp ce mai multe trenuri au acumulat întârzieri de până la 400 de minute, în Gara de Nord.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Vrancea: Trei persoane, rănite într-un accident în care au fost implicate două autoturisme şi două TIR-uri. Pe toate şoselele din judeţ este ploaie îngheţată
CITEȘTE ȘI Buzău: Cinci persoane, între care doi copii, rănite într-un accident produs pe DN 2, din cauza poleiului
CITEȘTE ȘI Cinci persoane, între care un copil de trei ani, rănite într-un accident produs pe DN 2, în Vrancea

UPDATE - Circulaţia rutieră a fost redeschisă pe Autostrada A2, începând cu ora 23.00

Circulaţia rutieră pe Autostrada A2, oprită duminică după-amiază între Bucureşti şi Feteşti din cauza fenomenului meteo de ploaie îngheţată, a fost redeschisă de la ora 23.00.

Conform Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), începând cu ora 23.00 a fost redeschisă circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe A2 între Bucureşti şi Feteşti. Circulaţia se va desfăşura controlat, sub supravegherea Poliţiei Rutiere şi a reprezentanţilor CNAIR.

Măsura închiderii acestui sector a fost luată din cauza fenomenului de ploaie îngheţată care generează apariţia spontană a poleiului. Autostrada a fost închisă mai întâi, de la ora 13.15, între Fundulea şi Drajna, restricţiile fiind ulterior extinse.

Începând cu ora 14.30 şi până la ora 18.00, s-au aflat sub avertizare cod portocaliu de polei Capitala şi zece judeţe din sudul ţării: Ialomiţa, Prahova, Argeş, Giurgiu, Brăila, Dâmboviţa, Teleorman, Buzău, Ilfov şi Călăraşi. Până la ora 20.30, au fost sub cod portocaliu şi judeţele Constanţa şi Tulcea.

Din cauza poleiului şi a fenomenului de ploaie îngheţată, după ora 13.15 a fost închisă Autostrada Soarelui, între Fundulea şi Drajna, ulterior restricţia fiind extinsă pe tronsonul Bucureşti- Feteşti. De asemenea, începând cu ora 15.00 au fost închise DN 2B, între Buzău şi Şendreni (km 3+800 – km 125+571), DN 22B, între Brăila şi Galaţi (km 2+200 – km 11+645), DN 21, între Brăila şi Slobozia (km 1+000 – km 87+850) şi DN 21A, între Bărăganu - Ţăndărei. Începând cu ora 18.00 s-a redeschis circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 2B, DN 22B şi DN 21, între Brăila şi Slobozia, iar de la ora 19.00 a fost redeschisul traficul pe DN 21A.

Fenomenul meteorologic de ploaie îngheţată a creat probleme şi pe Aeroportul Henri Coandă, unde peste 12 curse aeriene au fost amânate sau anulate.

Astfel, au fost anulate două curse Wizz Air care trebuia să decoleze spre Londra (la ora 11.30) şi Bari (la ora 12.20). Au fost amânate o cursă Tarom care trebuia să decoleze spre Iaşi la ora 10.20, o cursă Aeroflot, care trebuia să decoleze spre Moscova la ora 12.30, o cursă Ryanair care ar fi trebuit să decoleze spre Timişoara la ora 12.30 şi o cursă Blue Air care ar fi trebuit să decoleze spre Oradea la 12.30. Totodată, au mai fost amânate şi o cursă Lufthansa, care ar fi trebuit să decoleze spre Munchen la 13.00, o cursă KLM care ar fi trebuit să plece spre Amsterdam la ora 13.50, o cursă Air France, care trebuia să decoleze spre Paris la ora 14.50, o cursă LOT, care trebuia să plece spre Varşovia la ora 14.55.

De asemenea, mai multe trenuri au înregistrat întârzieri la soirea în Gara de Nord din Capitală, unele şi de câteva ore. Cea mai mare întârziere a fost acumulată de trenul IR 347 Viena – Budapesta – Bucureşti Nord, care a sosit la Curtici cu o întârziere de 421 de minute.

În Bucureşti, circulaţia tramvaielor 41 a fost blocată îpe ambele sensuri, timp de aproximativ o oră şi jumătate, după ce un tramvai s-a defectat în zona Podului Ciurel din cauza gheţii depuse pe reţeaua de contact. 

Primăria Capitalei a  anunţat că operatorii responsabili cu deszăpezirea şi combaterea poleiului acţionează cu 73 de utilaje care împrăştie material antiderapant pe rampe, pante, poduri, pasaje şi pe arterele cu trafic RATB. Municipalitatea precizează că numărul de utilaje va fi suplimentat dacă va fi nevoie.

O avertizare cod galben de ploi abundente şi ninsori, vânt şi temperaturi scăzute a intrat în vigoare duminică dimineaţă, de la ora 8.00, fiind afectate 32 de judeţe şi Capitala. Meteorologii spun că vremea se va răci accentuat în toată ţara, devenind deosebit de rece pentru această perioadă, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Tot duminică dimineaţă, de la ora 6.00, este în vigoare şi o avertizare cod galben de inundaţii emisă de către hidrologi, vizând rţurile din 24 de judeţe.

Avertizarea cod galben de ploi abundente, vânt şi temperaturi scăzute în Bucureşti şi în 32 de judeţe va fi în vigoare până la ora 23.00.

Potrivit meteorologilor, în acest interval vor fi precipitaţii pe arii extinse în jumătatea de sud-est a teritoriului. În Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali vor predomina ninsorile şi se va depune strat consistent de zăpadă. În Muntenia şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, la început va ploua, apoi vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vor fi condiţii de polei. În Oltenia şi în Dobrogea vor fi mai ales ploi, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, mai susţinute în est şi în sud-est, cu viteze de 55-65 de kilometri la oră, precum şi la munte, unde rafalele vor depăşi 70 de kilometri la oră, temporar viscolind ninsoarea.

Meteorologii spun de duminică că vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această perioadă, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10 - 15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă.

Astfel, vremea se va răci brusc în special în estul şi în sud-estul ţării, astfel că temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 grade Celsius în nordul Moldovei şi cel mult 10-12 grade în vestul Olteniei şi în sudul Dobrogei. Şi în Capitală temperaturile vor scădea brusc, iar maxima va ajunge la cel mult 5-6 grade. Va ploua slab pe tot parcursul zilei, iar pe timpul nopţii temperaturile nu vor urca peste 1 grad.

Vremea se va menţine rece toată săptămână, spun meteorologii, iar temperaturile de pe timpul nopţii vor fi negative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.