Ultimul bilanţ transmis sâmbătă seară de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) arată că au fost inundate 255 de case, peste 530 de curţi, 14 tronsoane de drum naţional, iar peste 760 de persoane au fost salvate de către autorităţi din situaţii de risc. Pe parcursul zilei, echipajele de intervenţie au acţionat în 99 de localităţi din 19 judeţe.Un pod de cale ferată s-a prăbuşit în comuna Budila, judeţul Braşov, din cauza unei viituri, fiind afectată linia Braşov - Întorsura Braşovului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Nouă persoane, între care şase pompieri care mergeau la o intervenţie la inundaţii, rănite într-un accident în judeţul Bacău
CITEȘTE ȘI Botoşani: O bătrână de 81 de ani a murit după ce tavanul locuinţei s-a prăbuşit peste ea din cauza ploilor
CITEȘTE ȘI Arafat: Sunt cazuri în care oamenii refuză să plece din calea apelor. Autorităţile locale trebuie să ia decizii foarte clare, nu trebuie aşteptate decizii de la nivel central

UPDATE - MAI: Peste 760 de persoane au fost salvate din situaţii de risc. S-a intervenit în 99 de localităţi din 19 judeţe afectate de inundaţii

Personalul Ministerului Afacerilor Interne a acţionat pe tot parcursul zilei în 99 de localităţi din 19 judeţe - Alba, Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău,  Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea. 

Inundaţiile au afectat 255 case, 632 curţi, 95 subsoluri/beciuri, 6 poduri/podeţe, 85 anexe gospodăreşti, 4 operatori economici, 14 tronsoane de drum naţional şi 12 tronsoane de drum judeţean, 3 tronsoane de cale ferată şi 5 diguri.

Peste 760 de persoane au fost salvate din situaţii de risc. Cele care au fost evacuate preventiv au fost cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni, iar pentru oamenii care nu se pot întoarce în siguranţă în case au fost scoase din fondul rezervelor de stat alimente, apă potabilă, saci de dormit, paturi şi saltele. Persoanele evacuate vor rămâne cazate în spaţiile autorităţilor publice locale până când va fi eliminat orice risc provocat de efectele fenomenelor meteorologice, spune MAI.

În localitatea Chiliile, judeţul Buzău, a fost refăcut terasamentul drumului comunal şi s-a refăcut legatura rutieră cu cei peste 400 de locuitori din comunele Chiliile şi Căneşti. Pentru refacerea terasamentului drumului surpat au fost folosite utilaje de mare capacitate.

În aceeaşi zonă au început operaţiunile de decolmatare a bazinului de colectare a apei Lacul Mocearu care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile şi Căneşti. Lucrările de decolmatare vor continua şi pe timpul nopţii cu ajutorul jandarmilor, iar iluminatul va fi asigurat cu echipamente şi generatoare puse la dispoziţie de IGSU.

De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea monitorizează în continuare situaţia de la digul de pe râul Trotuş, Acumularea Călimăneşti, afirmă MAI.

Pe parcursul acestei zile, până în prezent, au fost emise 13 atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip cod galben care au vizat averse de ploaie, intensificări ale vântului ce pot lua aspecte de vijelie, descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni pentru 16 judeţe  - Alba, Argeş, Braşov, Constanţa, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea şi patru avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate, dintre care două de cod roşu ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din cinci judeţe - Braşov, Bacău, Covasna, Harghirta şi Neamţ.

UPDATE - MAI: 84 de localităţi din 17 judeţe sunt afectate de inundaţii, aproape 600 de persoane au fost evacuate. Au fost distribuite alimente şi saci de dormit

MAI anunţă că a distribuit persoanelor evacuate din zonele inundate sau în pericol de inundaţii, în Bacău, Buzău, Covasna şi Neamţ, apă, conserve de carne, saci de dormit, apă potabilă, cearşafuri şi pături.

Inundaţiile de sâmbătă au afectat 84 de localităţi din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea, traficul rutier fiind blocat pe 10 drumuri naţionale şi nouă judeţene, vremea afectând şi trei tronsoane de cale ferată, arată ultima situaţie transmisă de MAI.

În comuna Budila din judeţul Braşov podul feroviar construit peste râul Târlung s-a surpat din cauza unei viituri puternice. Este afectată linia ferată dintre Braşov şi Întorsura Buzăului, însă nu sunt trenuri blocate pe această rută.

De asemenea, aproximativ 400 de persoane din trei sate din comuna Chiliile şi un sat din Căneşti, judeţul Buzău, sunt izolate rutier după ce s-a surpat terasamentul unui drum comunal. Autorităţile intervin cu utilaje pentru deblocarea accesul, existând posibilitatea ca acest lucru să se întâmple şi pe timpul nopţii, dacă va fi necesar. Tot în acest judeţ, bazinul de colectare a apei Lacul Mocearu a fost colmatat şi apa nu mai poate trece către bazinele de decantare. Jandarmii intervin pentru decolmatarea bazinului care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile şi Căneşti.

Au fost evacuate ori s-au autoevacuat 587 de persoane, care sunt cazate în spaţii care aparţin autorităţilor publice locale ori la rude sau prieteni. MAI precizează că dintre cele 400 de persoane evacuate preventiv din Neamţ, au rămas evacuate doar 20 de persoane, restul reîntorcându-se la locurinţele lor.

Sâmbătă, au fost emise patru atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip cod galben care au vizat averse de ploaie, şi grindină pentru şase judeţe - Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Tulcea - şi două avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate cod roşu care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din cinci judeţe - Braşov, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ.

UPDATE - Un pod de cale ferată s-a prăbuşit în Braşov din cauza unei viituri; circulaţia a fost închisă

Un pod de cale ferată s-a prăbuşit în comuna Budila, judeţul Braşov, din cauza unei viituri, fiind afectată linia Braşov - Întorsura Braşovului. Nu sunt trenuri blocate, însă circulaţia pe această linia a fost închisă.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), podul de cale ferată din comuna Budila, judeţul Braşov s-a prăbuşit în râul Tărlung din cauza viiturii produse în zonă. A fost afectată linia Braşov – Întorsura Buzăului, însă nu sunt trenuri blocate pe această rută, precizează reprezentanţii instituţiei.

CFR Infrastructură informează că podul se află pe secţia CF neinteroperabilă Hărman – Întorsura Buzăului, care este administrată de un operator privat. Potrivit CFR, circulaţia trenurilor pe această rută a fost închisă de la ora 16.10

UPDATE - Buzău: Aproximativ 400 de persoane din patru sate au rămas izolate în urma inundaţiilor

Aproximativ 400 de persoane din patru sate din comunele buzoiene Chiliile şi Căneşti sunt izolate după ce pârâul Sărăţel şi a ieşit din matcă şi a dislocat tuburile din beton care asigurau accesul către localităţi. Sâmbătă, în zonă a ajuns şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cozma, sâmbătă după-amiază sunt izolate satele Suchea din comuna Căneşti, unde locuiesc 120 de oameni, şi satele Trestioara, Creveleşti şi Budesti, unde sunt 280 de persoane.

Oamenii au rămas izolaţi după ce tuburile din beton care asigurau accesul către aceste localităţi au fost colmatate, urmare a ieşirii din matcă a pârâului Sărăţel. În cele patru sate nu se poate ajunge nici pietonal, iar în zonă au fost aduse utilaje de mari dimensiuni cu care se încearcă repunerea tuburilor, astfel încât să poată fi reluată circulaţia către satele izolate.

De asemenea, locuitorii din Chiliile nu au apă potabilă după ce bazinul pentru captarea apei potabile care ajungea la locuitorii din această comună a fost colmatat.

Secretarul de stat Raed Arafat, care a mers sâmbătă în mai multe zone din Buzău afectate de inundaţii, a spus că în zonă vor ajunge 40 de jandarmi şi 40 de militari care vor interveni pentru decolmatarea bazinului astfel încât oamenii să poată avea din nou apa potabilă.

UPDATE - MAI: Peste 500 de persoane au fost evacuate din case în urma inundaţiilor. Sunt afectate 72 de localităţi din 16 judeţe

Începând din această dimineaţă, personalul Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe afectate de inundaţii - Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea.

Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, fiind cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni, anunţă MAI.

În judeţul Bacău sunt evacuate 19 persoane din localităţile Sănduleni, Oneşti, Moineşti şi Târgu Ogna, iar în judeţul Neamţ au fost evacuate preventiv trei persoane din localitatea Borca. În comuna Gârcina o persoană a fost surprinsă de viitură şi se desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare.

De asemenea, în comuna Fărcaşa (Neamţ) s-a intervenit pentru evacuarea a 430 de persoane.

În judeţul Suceava, au fost evacuate patru persoane din localitatea Valea Moldovei, iar în judeţul Covasna aproximativ 100 de persoane s-au autoevacuat din localitatea Lunca Mărcuşului şi sunt cazate la căminul cultural din sat. În judeţul Covasna se află şi ministrul Apelor, Ioan Deneş, el mergând în localitatea Băcel, grav afectată de precipitaţiile căzute în ultima perioadă, după ce sâmbătă dimineaţă s-a format o breşă în digul de pe malul stâng al pârâului Dobarlău, amonte cu 200 m de confluenţa cu pârâul Tarlung şi o altă breşă pe malul drept al pârâului Tarlung, la 1000 m aval de confluenţa cu pârâul Dobarlau.

Sâmbătă, au fost emise patru atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip cod galben care au vizat averse de ploaie, şi grindină pentru şase judeţe - Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Tulcea - şi două avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate cod roşu care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din cinci judeţe - Braşov, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ. 

De asemenea, conform MAI; traficul rutier este afectat pe zece drumuri naţionale şi pe şase drumuri judeţene. Traficul este întrerupt pe DN17B, la Poiana Teiului, judeţul Neamţ, pe DN2N, la Jitia şi pe DN2L, la Soveja, în judeţul Vrancea şi pe DN11B, în zona localităţii Casinu Nou din judeţul Harghita. De asemenea, circulaţia este blocată pe drumurile judeţene 174 A, din judeţul Suceava, 252 B, judeţul Bacău şi 124 în judeţul Harghita.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă continuă transferul de tehnică şi forţe din judeţele care nu sunt sub avertizare meteorologică şi hidrologică în zonele afectate, iar o parte din produsele scoase astăzi de la Rezervele de Stat au început să ajungă în zonele cu probleme, primele transporturi de apă potabilă fiind deja descărcate în judeţul Covasna, localitatea Mărcuş, la căminul cultural. Alte alimente şi produse de primă necesitate se află în drum şi urmează să ajungă în scurt timp în judeţele Neamţ şi Bacău, mai spune MAI.

Potrivit Ministerului de Interne, de aproximativ 80 de ore se acţionează cu toate forţele şi mijloacele  necesare în zonele afectate de inundaţii, iar la acest moment sunt în teren aproximativ 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi.

UPDATE - Vrancea: Două persoane căutate după ce ar fi fost luate de viituri. Botoşani: 22 de oameni, între care 11 copii, evacuaţi de pompieri din calea apelor

Autorităţile din Vrancea sunt în alertă după ce în urma precipitaţiilor abundente nivelul apelor a crescut foarte mult, existând riscul ruperii unui dig, în timp ce două persoane sunt căutate de pompieri, jandarmi, poliţişti şi localnici după ce ar fi fost luate de viituri. În judeţul Botoşani, douăzeci şi două de persoane, între care unsprezece copii, au fost evacuate sâmbătă din calea apelor, acţiunile de salvare desfăşurându-se în trei localităţi. De asemenea, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din aproape 50 de gospodării şi locuinţe.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, 22 de persoane, dintre care 11 copii, au fost evacuate din locuinţe, la Băluşeni (o persoană), Copalău (patru adulţi şi trei copii) şi Coşula (şase adulţi şi opt copii). Ele vor locui la rude până când se vor putea întoarce acasă.

Totodată, 132 de pompieri militari si voluntari au intervenit pentru evacuarea apei din 46 de case, anexe gospodăreşti, becuri şi subsoluri, dar şi pentru înlăturarea a doi copaci. Intervenţiile s-au desfăşurat în 22 de localităţi. În continuare, echipajele ISU intervin şa Coşula, Săveni, şi în municipiul Botoşani. 

În judeţul Vrancea, autorităţilesunt în alertă după ce în urma precipitaţiilor abundente nivelul apelora crescut foarte mult, existând riscul ruperii unui dig. 

Potrivit ISU Vrancea, Administraţa Apele Române a solicitat Hidroelectrica mărirea debitelor evacuate din acumulările Călimăneşti şi Movileni în vederea asigurării unor volume suplimentare de atenuare.  În situaţia în care ldigul va ceda, există riscul să fie inundate localitătile Domneşti, parţial Ciorani şi Călimăneşti.  

Totodată, zeci de pompieri, poliţişti şi jandarmi caută de mai multe ore două persoane dispărute, fiind luată în calcul varianta că ele să fi fost luate de viituri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Politieu Vrancea, Paula Enache, sâmbătă dimineaţă poliţiştii din Coteşti au fost anunţaţi cu privire la  dispariţia unei femei în varstă de aproximativ 70 de ani din comuna Poiană Cristei. Conform sesizării, femeia ar fi fost văzută vineri în jurul orei 21.00 în zona pârâului Brezoi, sat Mahriu. La căutări participă la căutări poliţişti, pompieri, jandarmi, localnici şi membri ai familiei.  

Totodată, a fost sesizată dispariţia unui bărbat de 68 de ani din Sihlea care ar fi plecat de acasă vineri spre pădurea Bogza şi nu a mai revenit.  

Pompierii intervin, de asemenea, şi în sprijinul oamenilor ale căror gospodarii au fost inundate în localităţile Urechesti şi Soveja. La Bordeasca Veche, în comuna Tătăranu, pompierii continuă misiunea de evacuare a apei acumulate în gospodăriile cetătenilor, inundaţiile producându-se aici şi zilele trecute.

UPDATE -  Traficul rutier, în continuare oprit din cauza inundaţiilor pe patru drumuri naţionale din trei judeţe; pe alte şase artere naţionale se circulă îngreunat

Circulaţia rutieră este în continuare oprită sâmbătă după-amiază, din cauza inundaţiilor, pe patru dumuri naţionale din judeţele Neamţ, Vrancea şi Harghita, iar pe alte şase artere naţionale traficul este îngreunat din cauza apei şi a aluviunilor depuse pe şosea, anunţă Infotrafic.

Conform Centrului Infotrafic, la ora 14.00 circulaţia rutieră era blocată în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec - Poiana Largului, în comuna Poiana Teiului (între kilometrii 237+800 de metri  şi 238+100 de metri), în judeţul Vrancea, pe DN2N, la Jitia (între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri) şi pe DN2L, la Soveja (kilometrul 59+900 de metri) şi în judeţul Harghita, pe DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, la km 23, în zona localităţii Casinu Nou.

Traficul este îngreunat din cauza apei şi a aluviunilor depuse pe şosea în judeţul Braşov, pe  DN1A Braşov - Ploieşti, la ieşirea din Săcele către Vălenii de Munte, în judeţul Caraş-Severin, pe DN57 Moldova Nouă - Oraviţa, în zona localităţii Radimna, în judeţul Suceava, pe DN17 Suceava -Vatra Dornei, în zona localităţii Frasin, în judeţul Bacău, pe DN11 Bacău - Oneşti, în zona localităţii Sănduleni, în judeţul Covasna, pe DN11 Târgu Secuiesc - Oneşti, la ieşirea din municipiul Târgu Secuiesc către Breţcu şi în judeţul Neamţ, pe DN15B Târgu Neamţ - Ceahlău, între localităţile Pipirig şi Vânători-Neamţ.

De asemenea, circulaţia este întreruptă pe trei drumuri judeţene din Suceava şi Bacău.

Tot din cauza inundaţiilor, circulaţia feroviară este oprită pe tronsoane din trei judeţe, conform Infotrafic.

Astfel, în judeţul Botoşani, din cauza aluviunilor care au spălat terasamentul, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 608 Iaşi - Dorohoi este întreruptă între staţiile Truşeşti şi Dângeni, în judeţul Bacău, din acelaşi motiv, circulaţia feroviară este întreruptă pe secţia de cale ferată 505 Comăneşti -Moineşti (tronson pe care circulă doar trenuri de marfă), în zona staţiei CF Comăneşti, iar în judeţul Vâlcea este oprită circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 205 Băbeni - Alunu (tronson pe care circulă doar trenuri de marfă).

Peste 260 de oameni din judeţele Neamţ şi Covasna sunt evacuaţi din cauza inundaţiilor

Peste 260 de oameni din judeţele Neamţ şi Covasna sunt evacuaţi din cauza inundaţiilor. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că este foarte posibil ca mai târziu, când starea vremii se va înrăutăţi, scoaterea oamenilor din zonele inundate să fie imposibilă.

"Intervenţiile momentane care sunt în desfăşurare şi sunt extrem de importante sunt cele din judeţul Neamţ, unde am decis să evacuăm 132 de persoane, având în vedere că accesul în localitate de azi-noapte este restricţionat, iar situaţia se poate agrava. Evacuăm oamenii acum, pentru că s-ar putea ca apoi acest lucru să fie imposibil. O altă zonă pe care o evacuăm acum este Covasna, sunt două sate, tot 130 de persoane care vor fi cazate în Căminul Cultural”, a declarat Raed Arafat sâmbătă, la Comandamentul pentru situaţii de urgenţă organizat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Arafat a precizat că va merge personal în zonele Bacău-Covasna-Braşov, aflate sub cod roşu de inundaţii, în timp ce inspectorul general al IGSU, Dan Iamandi, s-a deplasat deja în judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ.

"Suntem pregătiţi să trimitem forţe şi mijloace de intervenţie suplimentare”, a subliniat Arafat.

Secretarul de stat în MAI face apel la prefecţii din zonele afectate să ia în calcul evacuarea bolnavilor şi gravidelor din timp, mai ales că, din cauza vremii, nu pot fi folosite mijloacele de intervenţie aeriene.

La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan, a preciat că pompierii, poliţiştii şi jandarmii acţionează deja de peste 72 de ore, în acest moment fiind în teren peste 20.000 de oameni cu peste 7.300 de mijloace de intervenţie.

"Ministerul Afacerilor Interne acţionează în teren de peste 72 de ore cu toate forţele pe care le are la dispoziţie. Mă refer la pompieri, poliţişti, jandarmi. Media zilnică a celor care intervin depăşeşte 15.000 de oameni. Acum, la această oră, sunt în teren peste 20.000 de oameni care acţionează cu peste 7.300 de mijloace de intervenţie de la toate structurile ministerului. Sunt unităţi de pompieri în care de ieri s-a ridicat nivelul de alertă la roşu, asta înseamnă că toţi angajaţii sunt la seerviciu”, a spus Carmen Dan.

Cod roşu de inundaţii în cinci judeţe

Hidrologii au emis o nouă avertizare cod roşu de inundaţii pentru judeţele Harghita, Neamţ, Bacău şi Covasna, pe râurile din bazinul hidrografic Trotuş, valabilă până la ora 24.00, urmând ca în acest interval să se producă viituri rapide şi depăşiri ale cotelor de pericol. De asemenea, judeţul Braşov se află sub cod roşu de inundaţii până la ora 18.00.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Trotuş, în judeţele Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ.

Hidrologii preciează că fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Trotuş, aval de. Târgu Ocna.

Averitizarea de cod roşu pentru Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ este valabilă până la ora 24.00.

De asemenea, judeţul Braşov se află sub cod roşu de inundaţii pe râurile din bazinul hidrografic Târlung – bazin mijlociu şi inferior.

Iniţial, hidrologii au emis atenţionare cod roşu de inundaţii doar pentru râurile din bazinul hidrografic Târlung – bazin mijlociu şi inferior, în judeţele Braşov şi Covasna.

Cod galben de ploi torenţiale pentru 19 judeţe, cod portocaliu pentru nouă judeţe

​Nouăsprezece judeţe se află sub avertizare cod galben de ploi torenţiale de sâmbătă de la ora 10.00 şi până duminică la ora 6.00, în timp ce pentru nouă judeţe meteorologii au emis sâmbătă cod portocaliu.

Avertizarea codul galben vizând cantităţi însemnate de apă a fost emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Harghita (parţial), Braşov (parţial), Hunedoara, Alba, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Vrancea, Vaslui şi Galaţi.

Potrivit meteorologilor, în Moldova, local în Transilvania şi în Maramureş, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20...25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

De asemenea, de la ora 10.00 şi până la ora 23.00 sunt sub cod portocaliu de ploi torenţiale nouă judeţe: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Neamţ, Iaşi, Sibiu, Braşov, Covasna şi Bacău.

Meterorologii spun că local în Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 50 l/mp şi izolat 60…70 l/mp. Manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse şi pentru intervale mai scurte de timp.     

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat, sâmbătă, la Comandamentul de inundaţii convocat de ministrul de Interne Carmen Dan, că avertizările ar putea fi prelungite.

"Până mâine dimineaţă rămânem în continuare sub incidenţa codului galben pentru zona Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureşului, jumătatea de nord a Munteniei şi zona montană a Olteniei, zone în care vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată şi se va manifesta prin ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat grindină. Pe intervale scurte de timp, se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40-50 de l/mp. Avertizarea meteorologică de cod portocaliu afost actualizată, va fi valabilă de la ora 10.00 şi până în această seară la ora 23.00, pentru cea mai mare parte a Moldovei. S-a extins codul portocaliu pentru întreg judeţul Bacău, astfel încât vorbim la acest moment până la ora 23.00 pentru cea mai mare parte a Moldovei, zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, zone în care cantităţile de precipitaţii acumulate vor fi chiar şi peste 60 de l/mp. Manifestări ale instabilităţii atmosferice accentuate se vor înregistra şi în celelalte regiuni, dar pe intervale mai scurte de timp. Avertizările ar putea fi prelungite", a spus directorul ANM. 

Ea a afirmat că de duminică vremea se va ameliora în ceea ce prive;te precipitaţile, dar va fi răcoroasă în majoritatea regiunilor şi izolat vom mai fi cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 20 de l/mp, iar la munte, la altitudini de peste 1.800 de metri, se pot ]nregistra  lapoviţă şi ninsoare. 

"Temperaturile sunt mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă, 18-26 de grade, iar minime chiar şi 14 grade. Abia din 4 iulie putem vorbi de creştere a temperaturilor de la o zi la alta, peste 30 de grade Celsius în sudul ţării", a adăugat directorul ANM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.