Un bărbat de 69 de ani a fost dus la audieri de poliţiştii din Bucureşti, într-un dosar de incitare la ură sau discriminare, deschis în urma unei postări video pe Facebook, în care acesta afirma despre poliţişti că sunt corupţi şi îl ameninţa pe ministrul de Interne, Marcel Vela. Surse judiciare afirmă că este vorba despre Viorel Gongoi, reprezentant al Staborului ţigănesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Investigaţii Criminale s-a sesizat din oficiu, vineri, cu privire la săvârşirea infracţiunii de incitare la ură sau discriminare, în urma unei postări pe o reţea de socializare.

"În cuprinsul actului de sesizare din oficiu reiese că în data de 24. 08.2020, în spaţiul virtual a fost lansată o sesiune video "în timp real", pe durata căreia, un bărbat utilizează în mod frecvent expresii şi opinii ce se pot constitui ca acte de incitare la discriminare la adresa unor categorii sociale şi profesionale, la adresa statutului şi instituţiilor sale, dar şi a poporului român", a trasmis Poliţia Capitalei.

Bărbatul de 69 de ani, identificat, a fost depistat şi dus la audieri.

Cercetările sunt continuate de Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incitare la ură sau discriminare.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre Viorel Gongoi, cunoscut reprezentant al comunităţii rome.

Postarea iniţială a acestuia de pe Facebook a fost ştearsă, însă, potrivit Antena 3, bărbatul, cunoscut ca fiul Mamei Omida şi reprezentant al Staborului ţigănesc, l-a ameninţat în mod direct pe ministrul de Interne, Marcel Vela, şi i-a acuzat pe poliţişti de corupţie.

'Băi omule, băi Vela, băi tată, bă! Bai Vela tu eşti de undeva din Mehedinţi, de-acolo. Cum poţi să fii ****. Băi, Vela, băi, întreabă-mă pe mine, pe Motor Viorel, zis Gongoi. Întreabă-mă pe mine de grupul, de departamentul celor care se ocupă cu grupările infracţionale, să îţi spun eu, Gongoi, ce notă poartă departamentul ăsta al tău şi cât de cretini şi cât de corupţi sunt. Bă, te rog frumos, uită-te bine la mine. Tu eşti Vela, eu sunt Gongoi. Bă, întreabă-mă pe mine, trimite un reprezentant al tău să mă întrebe pe mine de grupul ăsta împotriva clanurilor, împotriva... băi, tu eşti **** prim-ministru ***? Băi, tu pe toate gunoaiele din România le faci clanuri? (...) Păi tu eşti poliţist, mă? Cum poţi tu să faci asemenea afirmaţii şi să permiţi mass-mediei, ziarelor, televiziunilor să vorbească de discuţiile...Bă, îţi garantez eu, eu am fost la discuţie, nu a venit niciun fel de poliţist, decât şeful grupării care era în zilele alea de serviciu, la Pian, că eu eram acolo şi întreabă-i că eu am vorbit, şi inclusiv cu şeful judiciarului de la Secţia a9a, dl Cătălin. Nu a venit, bă, niciun şef al Poliţiei Capitalei, niciun şef al Poliţiei Române, că ăştia nici nu ştiu care sunt gradele lor, bă! Băi Vela, voi aveţi nume, că sunteţi cei mai **** de pe pământ, voi miliţienii. (...) Cheamă-mă bă pe mine într-o zi şi stai de vorbă cu mine, Vela, şi îţi explic eu tot ce se întâmplă în departamentele tale din Poliţie. Bă, eu am cunoscut din 1980 până în anul 2020, cei mai mari poliţişti din România (...)  Întreabă-l pe Cristi Gheorghe, care a fost şeful Serviciului judiciar şi acuma e la Crimă organizată, bă, cine este Gongoi ăsta, bă şi o să vezi că eu într-adevăr, am avut schimb de opinii, schimb de păreri cu toţi marii lideri ai Poliţiei din România, ai auzit? dar fără a fi sifon. Am discutat ce e bine să faci, ceea ce nu e bine să faci. Deci dacă vrei aşa despre departamentul ăsta al Poliţiei Capitalei, întreabă-mă pe mine, că îţi spun eu. Nişte **** care se vinde pe 200 de dolari şi care.... O să îţi dau un dosar din care reiese...băi, Vela... probe indubitabile (...) Băi, treziţi-vă, băi, la realitate. Voi nu sunteţi de FBI. Sunteţi nişte **** miliţieni, bă! Ce antiterorism? Băi, câţi oameni cu bombe ai descoperit tu în România, că au aruncat clădiri în aer? Băi, Vela! Ce mari terorişti aţi descoperit, mă? (...) Păi tu, dacă se bate doi jegoşi, doi ţigani, un cioban şi un ţigan, tu îi ridici la rang de clan?'', a afirmat Viorel Gongoi, conform unei înregistrări video difuzate de Antena 3.

Vineri, Gongoi a postat o nouă înregistrare video, în care cere scuze persoanelor care s-au simţit jignite de afirmaţiile sale şi afirmă că îl deranjează că "se înglobează într-un stigmat toată etnia romilor".

"Referitor la dl. Vela, ministrul de Interne, nu am nimic cu această persoană, nu îl cunosc, nu mă cunoaşte, am avut o atitudine asupra domniei sale pentru că este reprezentantul unei instituţii de care eu pur si simplu urăsc această instituţie (...) Dl. Vela, mă consider distrus din toate punctele de vedere şi am să vă explic personal de ce, din 2015 până în 2020, eu nu mai sunt un om, eu sunt un cadavru care respir, mănânc numai din necesitate (...) mă consider victima sistemului pe care dvs. îl conduceţi, o parte a sistemului, pentru că nu mă refer la parchet. Dvs nu aveţi niciun fel de vină în acest fapt, dar aştept de cinci ani, dl. ministru, să mi se facă un dram de dreptate", menţionând că fiul său a murit în Penitenciarul Tichileşti, unde era arestat pentru "o infracţiune minoră" - loviri şi alte violenţe.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.