Aproximativ 70 de oi şi aproape 100 de miei au murit în satul Chişoda din comuna Giroc, aflată lângă Timişoara, după atacuri repetate ale câinilor vaganonzi. Reprezentanţii Primăriei Giroc afirmă că se confruntă cu lipsa unui serviciu de ecarisaj şi că de-a lungul timpului nicio firmă nu a dorit să facă acest serviciu. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru uciderea animalelor cu intenţie, fără drept, şi fac cercetări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Viceprimarul cu atribuţii de primar al comunei Giroc, Dan Vârtosu, a anunţat că în comuna sa au murit zeci de oi şi aproape 100 de miei, după atacuri ale câinilor vagabonzi.
 
”Într-un incident grav şi alarmant care subliniază urgenţa şi magnitudinea problemelor legate de câinii vagabonzi, comuna Giroc se confruntă cu o pierdere devastatoare. În nopatea de 13 spre 14 martie 2024, la marginea localităţii, o stână a fost scena unui atac îngrozitor în care 30 de oi şi aproape 100 de miei au murit atacaţi de o haită de câini vagabonzi. Precizăm că marea majoritate a animalelor au sfârşit prin sufocare. Acest incident vine la doar o zi după ce alte 40 de ovine au fost descoperite decedate în circumstanţe similare”, a arătat edilul.
 
Primăria Giroc nu are un serviciu de ecarisaj şi nicio firmă nu doreşte să preia acest serviciu, a spus viceprimarul.
 
”Situaţia este cu atât mai delicată cu cât Primăria Giroc se confruntă cu absenţa unui serviciu propriu de ecarisaj, fiind nevoită să colaboreze cu SC Danyflor SRL, a cărei activitate a fost suspendată la data de 19 februarie a.c. de către Direcţia Sanitar Veterinară Timiş. În ciuda eforturilor repetate din ultimul timp ale administraţiei locale de a angaja operatori pivaţi de ecarisaj din Timiş, aceste iniţiative s-au lovit de refuzuri, amplificând criza justificată a comunităţii”, a arătat Dan Vârtosu, care a făcut un apel la locuitori să nu aibă comportamente extreme faţă de câinii fără stăpân şi a solicitat asociaţiilor de protecţia animalelor să intervină pentru combaterea fenomentului.
 
Poliţiştii au fost sesizaţi după ce animalele au fost găsite moarte.
 
”La data de 14.03.2024, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe un teren îngrădit situat în extravilanul localităţii Chişoda, s-ar afla mai multe animale decedate. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au găsit decedate mai multe ovine. Din primele verificări efectuate, rezultă faptul că în timpul nopţii de 13/14.03.2024, animale fără stăpân, posibil exemplare canine sau şacali, ar fi pătruns în interiorul terenului îngrădit şi ar fi muşcat mai multe ovine, iar celelalte animale s-ar fi speriat şi ar fi intrat într-un loc strâmt unde ar fi decedat sufocate”, a transmis IPJ Timiş. 
 
Poliţişţii au deschis un dosar penal pentru infracţiunea de ucidere a animalelor cu intenţie fără drept şi continuă cercetările în acest caz.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.