Un bărbat de 36 de ani din judeţul Sibiu este cercetat după ce, fiind rugat de patronul unui salon de tatuaje să discute cu bărbat din Cisnădie care îi datora bani, a pus la cale un plan pentru a-l şantaja pe patron. Bărbatul, împreună cu un altul - arestat preventiv pentru trafic de influenţă şi şantaj - şi cu doi complici, s-au prefăcut că îl bat pe datornic, pentru ca acesta să îi ceară apoi 150.000 de euro patronului, pentru a nu-l denunţa pentru tentativă de omor. Bărbatul de 36 de ani şi datornicul au fost arestaţi preventiv, în timp ce pentru bărbatul deja arestat măsura a fost prelungită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunţat, marţi, că în dosarul în care un bărbat a fost arestat preventiv pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă a fost descoperită o nouă faptă de şantaj. Aceasta ar fi fost săvârşită de bărbatul arestat şi de alţi patru.

"În cursul lunii decembrie 2021, un bărbat în vârstă de 36 de ani a aflat că o persoană din Cisnădie, în vârstă de 34 ani, cunoscută cu antecedente penale şi cu potenţial violent, datorează persoanei vătămate (patronul unui salon de tatuaje din mun. Sibiu) suma de aproximativ 6000 Euro. Patronul salonului de tatuaje l-a rugat pe bărbatul în vârstă de 36 ani să discute cu datornicul din Cisnădie şi să îl convingă să restituie suma datorată, acel inculpat dându-şi acordul pentru efectuarea acestor demersuri", arată procurorii.

Ulterior, bărbatul de 36 ani a pus la cale un plan prin care să îl inducă în eroare pe patronul salonului de tatuaje şi să îl determine  să remită o sumă de bani. Astfel, el şi bărbatul arestat preventiv l-au contactat pe datornicul din Cisnădie şi, împreună cu alţi doi complici, au decis să simuleze executarea unor acte de agresiune fizică de o violenţă extremă asupra datornicului, după care acesta din urmă avea să îl şantajeze pe patronul salonului de tatuaje, solicitându-i o sumă de bani pentru a nu denunţa o pretinsă faptă de tentativă de omor care ar fi fost comisă la instigarea creditorului.

Potrivit anchetatorilor, planul a fost pus în executare în 8 decembrie şi, în timp ce bărbatul de 36 de ani filma cu telefonul mobil, bărbatul arestat şi alţi 2 complici au simulat săvârşirea unor acte de violenţă extremă, ce se apropie de noţiunea unei tentative de omor, asupra datornicului de 34 de ani din Cisnădie.

"În aceeaşi seară, inculpatul în vârstă de 36 ani a prezentat filmul conţinând trucarea unor acte de violenţă patronului salonului de tatuaje căruia i s-a inoculat astfel ideea săvârşirii unor acte de tentativă la omor asupra datornicului din Cisnădie, care, în acest timp, cu ajutorul unor persoane având cunoştinţe în domeniul medical, a fost bandajat şi chiar i s-a imobilizat un braţ în gips, astfel încât să pară că i s-au acordat îngrijiri medicale pentru tratarea unor răni grave la nivelul craniului, braţului stâng şi flancul stâng al toracelui. În ziua următoare, în timp ce patronul salonului de tatuaje se afla împreună cu inculpatul arestat în data de 13.01.2022, care îşi manifesta temeri serioase că vor fi cu toţii arestaţi preventiv dacă datornicul din Cisnădie i-ar denunţa autorităţilor, pretinsa persoană agresată, bărbatul de 34 ani din Cisnădie (datornicul), l-a contactat prin apel video", arată procurorii.

În cadrul acelui apel video, datornicul apărea bandajat, ca şi cum ar fi fost bătut, şi îl acuza pe patronul salonului de tatuaje că ar fi autorul moral al unei fapte de tentativă de omor asupra sa ce ar fi fost comisă de inculpatului de 36 de ani, inculpatul arestat şi de ceilalţi 2 complici, faptă care în realitate nici nu a existat. Apoi, el i-a solicitat patronului salonului de tatuaje suma de 150.000 de euro pentru a nu denunţa autorităţilor pretinsa faptă.

În tot acest timp, ceilalţi doi inculpaţi (cel de 36 ani şi cel arestat) efectuau presiuni asupra patronului salonului de tatuaje spre a-l determina să îi plătească despăgubirile bărbatului de 34 de ani din Cisnădie. Ei susţineau că sunt dispuşi să plătească şi ei o parte din despăgubiri, însă în realitate nu aveau să facă acest lucru.

"În acest context, patronul salonului de tatuaje i-a dat inculpatului de 36 ani suma de peste 30.000 Euro, lăsând să se înţeleagă că şi el, dar şi inculpatul arestat în 13.01.2022 vor adăuga sume de bani până la valoarea totală de 150.000 Euro spre a fi remisă datornicului din Cisnădie", susţin anchetatorii

În realitate, bărbatul de 36 de ani, cel arestat, datornicul din Cisnădie şi cei doi complici au împărţit în mod egal suma obţinută.

Ca urmare, pentru bărbatul arestat a fost prelungită această măsură, cu 30 de zile, fiind arestst şi băratul de 36 de ani, dar şi datornicul din Cisnădie.

Unul dintre complici a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, celălalt complice fiind cercetat în stare de libertate.

În 13 ianuarie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu anunţa că poliţiştii din Sibiu au fost sesizaţi, în 29 septembrie 2021, prin denunţ, despre săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

În 13 ianuarie, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi 3 infracţiuni de şantaj.

Potrivit procurorilor, august şi noiembrie 2021, un bărbat a promis, susţinând că îi sunt cunoscuţi funcţionarii publici din cadrul Direcţiei Fiscale Locale a Primăriei Municipiului Sibiu şi din cadrul Primăriei Şelimbăr, că, în schimbul unor sume de bani pretinse de la doi cumpărători de influenţă, ar putea interveni pe lângă aceşti funcţionari şi i-ar putea determina să le remită certificate fiscale prin care să se ateste că nu figurează în evidenţele organelor fiscale locale cu debite. Inculpatul a primit de la unul din cumpărătorii de influenţă suma de 7.000 de lei.

"În cursul lunii noiembrie 2021, aceeaşi persoană, administrator al unei societăţi comerciale de colectare a deşeurilor feroase, a constatat că pe site-ul OLX, alături de anunţurile sale cu privire la prestarea acestor activităţi, sunt postate şi anunţurile altor două persoane care prestau activităţi de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase pe raza acestei unităţi administrativ-teritoriale. În acest context, prin ameninţări cu acte de violenţă a determinat persoanele vătămate să nu îşi mai facă reclamă serviciilor de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase prin intermediul site-ului OLX, ştergând anunţurile postate pe acest site, inculpatul urmărind obţinerea unui folos material injust prin deţinerea monopolului în municipiul Sibiu în privinţa desfăşurării acestei activităţi comerciale", arătau procurorii.

Ei menţionat că, în decembrie, inculpatul a aflat că un amic nu reuşeşete să recupereze o datorie de 6.000 de lei de la o persoană şi, ca urmare, a căutat, împreună cu mai mulţi bărbaţi, acea persoană, agresând-o fizic pentru a o determina să restituie suma.

Totodată, la sfârşitul anului trecut, prin ameninţarea cu devoalarea unor fapte compromiţătoare şi cu acte de violenţă asupra sa şi asupra membrilor familiei, el ar fi  determinat o altă persoană să renunţe la un proces civil şi să îşi diminueze pretenţiile iniţiale de la 10.000 de euro la 5.000 euro.

Atunci, bărbatul a fost arestat preventiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.