Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, aprovizionarea spitalelor cu substanţei biocide nu este periclitată de retragerea produselor Hexi Pharma întrucât în România sunt 18 producători de substanţe biocide.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victor Strâmbu a precizat că a cerut de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la comisia de biocide, o listă cu producătorii şi produse similare din punct de vedere al substanţelor active din România.

”Pot să vă spun că în România există 18 producători, 8 pentru produse de dezinfecţie la nivelul tegumentelor şi 10 pentru suprafeţe instrumentar şi există foarte mulţi importatori, distribuitori exact ca la medicamente. Mi s-a transmis o listă, există pe piaţă, la ora actuală, aproximativ 110 tipuri de biocide pentru ambele situaţii”, a arătat Stâmbu.

Secretarul de stat a precizat că toate produsele neconforme vor fi retrase din spitale într-un termen de zece zile, adăugând că nu este o problemă aprovizionarea cu biocide.

”Aprovizionarea cu biocide pentru sistemul sanitar nu este o problemă fiindcă o să facem recomandarea într-o videoconferinţă cu Direcţiile Sanitare către spitale să îşi retragă din folosinţă produsele de la Hexi Pharma”, a precizat Strâmbu.

Strâmbu a precizat că există diferenţe de concentraţie între valoarea declarată şi ceea ce au arătat analizele făcute de ICECHIM. El a exemplificat, arătând că este vorba de diferite concentraţii, unele fiind chiar şi de zece ori mai mici decât valoarea declarată.

”Există diferenţe de concentaţii între valoarea declarată şi cea estimată prin analizele făcute la ICECHIM  măsurată. E vorba de procente de concentraţie pe diverse tipuri de substanţe active. De exemplu, la clorură de amoniu 15% era valoarea declarată, iar 5,18% valoarea măsurată de către specialiştii de la ICECHIM. De asemenea, mai sunt diferenţe, de exemplu la un produs de iod valoarea declarată este 10 şi cea determinată este 7,41 tot în procente de concentraţie”, a declarat secretrul de stat în ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu.

Totodată, secretarul de stat a precizat că mai sunt peste 70 probe la care pentru fiecare, cercetătorii de la ICECHIM vor efectua între 4 şi 6 tipuri de analize.

Mai mult, Strâmbu a anunţat că se vor face verificări prin sondaje la producători, la distribuitori pentru a fi siguri că produsele folosite la nivelul Unităţilor Sanitare sunt conforme.

Victor Strâmbu a mai spus că miercuri s-a terminat şi controlul inspecţiei sanitare de stat de la minister la firma Hexi Pharma, iar raportul va fi gata în aproximativ două zile, dar s-a decis retragerea produselor neconforme.

"Retragerea trebuie să se facă imediat, există documente care vor fi ridicate de la unitate" a spus secretarul de stat, precizând că firma este amendată cu 40.000 de lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.