DIICOT cercetează un cetăţean român care, încă din 2022, a supravegheat obiective militare româneşti sau aparţinând NATO din Tulcea şi a transmis datele Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. El a fost arestat pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru trădare. MAE anunţă vineri că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat persona non grata, pentru activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI MAE anunţă că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat persona non grata, pentru activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice

UPDATE -” În urma acţiunilor specifice ale Serviciului Român de Informaţii, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus, la data de 23.05.2024, reţinerea unui cetăţean român, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trădare. Începând cu anul 2022, cetăţeanul român a colectat informaţii cu caracter militar şi a fotografiat tehnică militară de luptă şi deplasarea personalului în proximitatea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO, amplasate pe teritoriul României. Informaţiile colectate au fost transmise către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti”, a ttransmis SRI.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a cetăţeanului român pentru o perioadă de 30 de zile.

În acelaşi caz, la propunerea Serviciului Român de Informaţii, un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, care beneficia de informaţiile furnizate de cetăţeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24.05.2024, în temeiul art. 9 alin (1) al Convenţiei de la Viena din 18.04.1961 privind relaţiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968.

În cadrul acestei acţiuni, Serviciul Român de Informaţii a cooperat cu Direcţia Generală de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Serviciul Român de Informaţii anunţă că, împreună cu structurile naţionale de informaţii, va continua monitorizarea atentă a acestor riscuri de securitate şi informarea organelor de aplicare a legii, în scopul apărării securităţii naţionale.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”La data de 23.05.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea unui inculpat (cetăţean român), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trădare. Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti”, a transmis, vineri, DIICOT, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate, au fost identificate şi ridicate mai multe probe.

”A fost sesizată  Curtea de Apel Bucureşti  care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile”, a mai transmis DIICOT.

Potrivit autorităţilor, activităţile judiciare au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală şi ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate   şi structurilor subordonate.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ”Vlad Ţepeş” .

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic şi de Criminalistică al DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.