Poliţiştii şi procurorii au făcut 18 percheziţii în judeţele Cluj şi Alba, pentru destructurarea unui grup infracţional care se ocupa cu traficul de migranţi şi spălare de bani. Suspecţii făceau parte dintr-o reţea ce opera în mai multe ţări europene, ancheta fiind realizată în colaborare cu autorităţile franceze. În urma percheziţiilor au fost ridicate telefoane mobile, detectoare de metale, arme albe, o puşcă cu aer comprimat şi peste 80.000 de euro. Zece persoane vor fi audiate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al DIICOT, procurorii din Cluj şi Alba, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj – Napoca şi BCCO Alba Iulia, au efectuat, simultan cu omologii francezi, un număr de 18 de percheziţii domiciliare pe raza celor două judeţe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi şi spălare de bani.

”Activităţile au fost integrate unei acţiuni comune, ce are la bază un Ordin European de Anchetă emis de către autorităţile franceze la data de 29.05.2019, în baza căruia au fost executate de către autorităţile judiciare române (DIICOT – Serviciile Teritoriale Cluj şi Alba, BCCO Cluj – Napoca şi BCCO Alba Iulia) diferite activităţi pe teritoriul României prevăzute de Codul de procedură penală român”, se arată în comunicat.

Procurorii spun că există suspiciunea că, începând cu anul 2016, a fost constituit un grup infracţional organizat, din cetăţeni români şi străini, care se ocupa cu trecerea migranţilor, majoritatea  kurzi şi iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franţa (la Calais), Belgia şi Olanda (la Rotterdam).

”În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018,  reţeaua, formată din peste 60 de persoane, a facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranţi în Anglia. Ca mod de operare s-a reţinut că membrii grupării infracţionale îşi desfăşurau activitatea pe două ramuri. În ceea ce privşte ramura românească a grupării infracţionale s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetăţean român, în varstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata şi organizarea trecerii migranţilor cu şoferi români”, mai arată sursa citată.

În ce priveşte ramura grupării care se află în Anglia, investigaţiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetăţean de origine kurdă şi se ocupa de recrutarea însoţitorilor migranţilor care se află în Regatul Unit al Marii Britanii şi în Franţa.

”Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că,  suma de aproximativ 407.000 lire sterline a tranzitat între Anglia şi România în cadrul acestei reţele”, se mai arată în comunicat.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate în Cluj şi Alba, au fost ridicate telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o puşcă cu aer comprimat (supusă autorizării), arme albe, înscrisuri şi peste 80.000 de euro.

La sediile DIICOT Cluj şi Alba, urmează sa fie audiate 10 de persoane.

În cursul zilei de miercuri, persoanele depistate vor fi prezentate magistraţilor, pentru dispunerea unor măsuri preventive.
 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.