O reţea internaţională de trafic de droguri a fost destructurată în urma unei acţiuni de amploare a Europol, derulată în mai multe ţări. Suspecţii traficau anual 45 de tone de cocaină pe care o trimiteau din Brazilia, în porturi din Europa, inclusiv la Constanţa. Reţeaua câştiga 100 de milioane de euro pe semestru, în urma a 179 de percheziţii fiind confiscate 12 milioane de euro, 52 de tone de cocaină, zeci de case şi 163 de maşini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog împreună cu cei ai Serviciului Porturi Maritime Constanţa au participat, începând cu luna aprilie 2020, alături de Poliţia Federală din Brazilia, Poliţia Federală din Belgia, Poliţia Olandeză, Poliţia Judiciară din Portugalia, Poliţia Naţională din Spania, Poliţia Ucraineană şi Poliţia din Dubai, sub coordonarea EUROPOL, la o amplă acţiune care a vizat o grupare formată din cetăţeni străini, bănuiţi de trafic de droguri, prin intermediul unor transporturi containerizate din Brazilia către Europa. Gruparea ar fi dezvoltat companii de transport şi pe teritoriul României, ar fi folosit ca marfă legală (de acoperire) transporturi de cărbune, având ca origine Brazilia şi ca destinaţie mai multe porturi din Europa, printre care şi Portul Constanţa”, a transmis, vineri, Poliţia Română. 
 
Un astfel de transport a fost descoperit în luna aprilie 2020, când mai multe containere de acest fel au fost identificate pe teritoriul României, rezultatele controalelor fiind însă negative.
 
”Pe baza schimbului de date, au rezultat indicii că această grupare ar avea conexiuni în Belgia, unde au fost efectuate mai multe capturi şi arestări, până în prezent. În perioada finală a operaţiunii, au fost desfăşurate acţiuni poliţieneşti operative, inclusiv pe teritoriul României, pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane. Schimbul de date operative s-a realizat prin intermediul Biroului de Legătură al României la Europol”, a mai transmis Poliţia Română. 
 
Europol a precizat, printr-un comunicat de presă, că au fost arestate 45 de persoane -  Brazilia (38), Belgia (4), Spania (1) şi Dubai (2) - în urma a 179 de percheziţii. 
 
”Ancheta a descoperit că această reţea de trafic de droguri era responsabilă pentru importul anual de cel puţin 45 de tone de cocaină în principalele porturi maritime europene, cu profituri care depăşeau 100 de milioane EUR pe parcursul a 6 luni”, a transmis Europol. 
 
În urma acţiunii, au fost confiscate 12 milioane de euro în Portugalia, dar şi alte sume de bani în Brazilia şi Belgia. S-au mai confiscat zeci de maşini şi 163 de case,  fiind găsite 52 de tone de cocaină la percheziţii.
 
 
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.