Protestul început în Piaţa Universităţii s-a încheiat după patru ore, la sediul Guvernului, unde aproximativ o mie de oameni au scandat “Demisia”, “Corupţia ucide” şi “Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”. Oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi de reacţia autorităţilor în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii au protestat aproximativ 30 de minute în Piaţa Victoriei, unde au ajuns în marş, după ce au plecat de la Universitate şi s-au oprit la sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne.

În jurul orei 22.30, protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei, unde au scandat “Demisia”, “Corupţia ucide”, “Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, “Sănătate pentru toţi, nu doar pentru mafioţi”, “De nu reformaţi, repede plecaţi”, "Anchetaţi, nu diluaţi”, "Veniţi cu toţii şi strigaţi tare că sănătatea nu e de vânzare”.

Unii dintre protestatari au purtat măşti chirurgicale pe care scria "Tăcerea ucide", iar printre mesajele afişate de aceştia au fost: "Ne-aţi diluat sănătatea",  "Eu sunt 5% #coruptiaucide”, "HexiPharma, bioUcide cu licenţă de la statul român”, "Produsele HexiPharma, eficace ca aghiasma”, "Azi ne dezinfectăm de voi”, "Câţi nu aţi îmbolnăvit cu sistemul otrăvit”, "Boala noastră este bogăţia voastră!”, "România PLANGE, mânjită de SANGE!”, "Contractele voastre pe vieţile noastre”

Manifestanţii au început să se adune de la ora 19.00, la fântâna de la Universitate, după o mobilizare pe reţelele de socializare, sub sloganul "Haideţi să facem ceva!".

După aproximativ două ore, manifestanţii au mers la sediul Ministerului Sănătăţii, unde au protestat aproximativ 15 minute, scandând “Demisia”, “Corupţia ucide”, “Achimaş, pe făraş”.

În marşul spre sediul Guvernului, manifestanţii s-au oprit şi la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde au protestat aproximativ zece minute.  Aceştia au vrut să meargă spre Guvern pe Calea Victoriei, însă au fost opriţi de jandarmi, care le-au spus că acolo este organizat Festivalul Internaţional al Luminii.

Manifestanţii le-au cerut celor care participă la evenimentele de pe Calea Victoriei să li se alăture, apoi au plecat spre Bulevardul  Magheru, pentru a ajunge la Piaţa Victoriei. Unii dintre manifestanţi au mers pe stradă, astfel că circulaţia rutieră pe Bulevardul Magheru a fost oprită până au trecut protestatarii.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 23.00, fără a fi înregistrate incidente. Oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi de reacţia autorităţilor în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale.

"Sistemul s-a controlat singur şi a ieşit bine la control. Da, e vorba de acel sistem care, de ani de zile, atentează la sănătatea şi la vieţile noastre. De ce e sistemul mai disperat ca oricând? Pentru că Dan Alexandru Condrea nu e decât unul din braţele caracatiţei uriaşe care suge banii din bugetul Sănătăţii româneşti. Continuarea anchetei înseamnă dezvăluirea celorlalte capete. Continuarea anchetei înseamnă să aflăm de ce s-au trucat atâtea licitaţii în interesul Hexi-Pharma şi de ce, în 2012, când l-au avut în mână pe Condrea, Parchetul, DNA şi DIICOT au închis urmărirea penală fără ca măcar să-l audieze. Continuarea anchetei înseamnă o zguduire uriaşă a mafiei din Sănătate”, potrivit mesajului de mobilizare la protest transmis pe reţelele de socializare.

Manifestanţii au spus că vor o anchetă obiectivă privind dezinfectanţii din spitalele şi contractele încheiate cu societatea lui Dan Condrea, Hexi Pharma, dar şi tragerea la răspundere a Ministerului Sănătăţii.

“Să îi întrebăm pe premierul Cioloş şi pe preşedintele Iohannis de ce scandalul de la Operă a dat jos un ministru, în timp ce carnagiul din Sănătate nu îi deranjează pe niciunul dintre ei”, mai scrie în mesajul de mobilizare la protest, postat pe Facebook.

Anunţul ministrului Sănătăţii, potrivit căruia sub 5 la sută dintre testele de sanitaţie efectuate la nivel naţional pentru produsele Hexi Pharrma sunt neconforme, a generat proteste pe internet, iar oamenii au fost îndemnaţi să ceară de la Guvern, în baza legii privind accesul la informaţii publice, buletinele de analiză pentru toate probele prelevate şi analizate.

Pe reţelele de socializare a fost publicat un model de cerere de acces la informaţii publice, prin care cetăţenii să poată solicita "buletinele de analiză pentru toate cele 3.526 de probe prelevate şi analizate în cadrul testelor de sanitaţie efectuate la nivel naţional pentru produsele Hexi Pharma". Iniţiatorii acţiunii îi îndeamnă pe cetăţeni să trimită solicitările la adresele:  pm@gov.ro, ministru@ms.ro şi drp@gov.ro, aparţinând premierului, ministrului Sănătăţii şi Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Preşedintele Klaus Iohannis a scris, vineri, pe Facebook, că aşteaptă din partea Ministerului Sănătăţii o analiză a situaţiei din domeniul sanitar şi un plan cu măsuri de urgenţă privind remedierea problemelor din acest sector.

Ministerul Sănătăţii a făcut publică vineri lista cu 50 de unităţi sanitare unde au fost găsite nereguli în urma testelor care au vizat eficacitatea dezinfectanţilor Hexi Pharma, printre acestea fiind nouă unităţi din Bucureşti şi restul din 22 de judeţe.

Pe listă se regăsesc nouă unităţi sanitare din Capitală: Spitalul Clinic de Urgenţă, Spitalul Universitar de Urgenţă, Institutul Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon, Spitalul de Urgenţă Pantelimon, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ştefan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan. În patru dintre aceste spitale au fost internaţi răniţi din Colectiv.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. 

Hexi Pharma a anunţat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii", iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.   

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.