Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, a demisionat din funcţie, în şedinţa de Guvern de vineri urmând să fie numit un nou prefect. Lupu se află sub control judiciar, fiind suspectat de abuz în serviciu, în dosarul în care un şef din Poliţia Caraş-Severin şi mai mulţi angajaţi sunt suspectaţi că ajutau, contra cost, diverse persoane să obţină autorizaţii de deţinere a armelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marcel Vela a declarat, joi dimineaţă, la Digi 24, că prefectul de Caraş-Severin a demisionat, iar în şedinţa de Guvern de vineri va fi numit un alt prefect, întrucât judeţul nu are nici subprefect.

"Prefectul de Caraş-Severin vreau să vă anunţ că mi-a înaintat demisia din funcţia de prefect. Şi-a dat demisia singur", a spus Vela.

Ulterior, el a precizat, într-o declaraţie în faţa jurnaliştilor, că prefectul de Caraş-Severin era pe lista de a fi schimbat, vineri, în şedinţa de Guvern.

El a mai spus că poliţiştii care au legături cu reţele infracţionale "sunt în vizorul poliţiştilor care îşi vor face datoria în perioada următoare, la nivelul întregii ţări".

"După Caraş-Severin, chiar în zilele următoare, o să vedeţi că şi în alte judeţe - poate chiar astăzi - poliţişti care au legătură cu o reţea infracţională vor fi chemaţi la audieri. Se vor continua toate acţiunile de curăţenie şi de a duce ministerul la o apreciere aşa cum ar trebui în rândul populaţiei", a afirmat Vela.

Vela a spus că se face o analiză de organizare şi de eficientizare a organigramei MAI.

"Eu zic că Ministerul Afacerilor Interne este pe drumul bun. Aveţi doar puţintică răbdare pentru a le face pe toate aşa cum trebuie, adică argumentat, documentat şi deciziile să fie în consonanţă cu ceea ce s-a întâmplat în minister şi ceea ce nu au făcut predecesorii mei mulţi ani de zile", a mai spus el.

Şeful Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din cadrul IPJ Caraş-Severin, comisarul Ştefan Radu, a fost reţinut pentru 24 de ore, în dosarul în care el şi mai mulţi angajaţi sunt suspectaţi că ajutau, contra cost, diverse persoane să obţină autorizaţii de deţinere a armelor, inclusiv prin organizarea de cursuri de instruire, care în realitate nu aveau loc. Totodată, ei sunt bănuiţi că favorizau persoane importante care deţineau deja arme şi care săvârşiseră infracţiuni sau contravenţii. Prefectul de Caraş-Severin, Matei Lupu, suspectat de abuz în serviciu, după ce ar fi intervenit în favoarea unor apropiaţi, a fost plasat sub control judiciar.

Ştefan Radu, şeful serviciului Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Caraş-Severin, a fost reţinut pentru 24 de ore. Radu urmează să fie prezentat, joi, instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cazul prefectului de Caraş-Severin, Matei Lupu, suspectat de abuz în serviciu, Parchetul Tribunalului Caraş-Severin a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
 
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Caraş-Severin, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la DGA - Serviciul Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin, au făcut, miercuri, 9 percheziţii domiciliare, în judeţul Caraş-Severin, dintre care una la IPJ, într-o cauză în care se fac cercetări pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Potrivit DIICOT, în 30 iulie organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu despre faptul că în judeţul Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat având drept scop nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor de către persoane apropiate membrilor grupului sau de către persoane dispuse să ofere diferite sume de bani sau alte foloase pentru a obţine dreptul de a procura şi deţine arme.

"În fapt, s-a reţinut că, începând cu anul 2017, la nivelul judeţului s-a constituit un grup infracţional organizat format din şeful unui serviciu din cadrul unei instituţii aparţinând M.A.I., un ofiţer şi 3 agenţi de poliţie din acelaşi serviciu, precum şi administratorul şi angajatul unei societăţi comerciale autorizate în domeniul armelor şi muniţiilor. La grupul iniţial constituit, au aderat, ulterior, şi alte persoane, fără calitate specială, scopul fiind obţinerea unor beneficii de la persoane care intenţionau să obţină autorizaţia de procurare a unei arme sau de la persoane care deţineau deja arme şi care săvârşeau diverse infracţiuni sau contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor", arăta DIICOT.

Membrii grupului infracţional organizat au acţionat pe mai multe paliere.

Conform DIICOT, ei au obţinut beneficii materiale de la persoane care intenţionau să obţină autorizaţia de procurare a unei arme prin organizarea de cursuri de instruire teoretică şi practică, la finalizarea cărora cursanţii susţineau un examen în faţa unei comisii formate din poliţişti specializaţi. În cazul promovării examenului, cursanţilor li se elibera un certificat de absolvire, care stătea la baza eliberării autorizaţiei de procurare a unei arme. În realitate, cei doi reprezentanţi ai societăţii comerciale autorizate nu susţineau cursurile şi atestau în mod fictiv prezenţa cursanţilor la ore, iar înainte de susţinerea examenului, poliţiştii din grupare, divulgau celor doi reprezentanţi ai societăţii comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanţilor care susţineau examenul, promovabilitatea fiind de 100%.

Promovarea examenului la cursurile organizate de această societate comercială a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate şi au existat cazuri în care persoane din judeţele limitrofe care nu reuşeau să promoveze examenele acolo se înscriau la cursurile organizate de această firmă, unde reuşita era garantată.

"Totodată, grupul infracţional organizat favoriza anumite persoane cu funcţii importante, care deţineau deja arme şi care săvârşeau diverse infracţiuni sau contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor. Astfel, la grupul infracţional organizat, au aderat doi suspecţi cu funcţii importante, care au săvârşit infracţiuni şi contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor, fiind protejaţi de ceilalţi membri ai grupului pentru a nu răspunde penal sau contravenţional prin tergiversarea cercetărilor în dosare penale, falsificarea unor înscrisuri ale societăţii comerciale autorizate sau neaplicarea unor sancţiuni complementare (anularea sau suspendarea dreptului de deţinere a armelor)", mai spuneau procurorii DIICOT.

În urma percheziţiilor, au fost puse în executare zece mandate de aducere.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.