Poliţiştii au pus în aplicare, ân perioada 30 iunie - 13 iulie, 196 de mandate de percheziţie domiciliară în dosare penale legate de infracţiuni economice. 13 persoane au fost vizate. Acestea se ocupau cu vânzarea succesivă a unor terenuri, cu acte false, dar şi cu vânzarea de aur adus din Turcia, fără a fi declarat autorităţilor vamale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de duminică, al Poliţiei Române, în cauzele penale instrumentate, faţă de 13 persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfăşurate 12 acţiuni de amploare.
 
Astfel, au fost ridicate şi confiscate 1.171.737 de ţigarete, 1.121 de grame de bijuterii, alte bunuri în valoare de 6.502.912 de lei, precum şi 685.569 de lei şi 216.651 de euro.
 
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 31.391.971 de lei.
 
Astfel, în 12 iulie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu cei ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au făcut 35 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii.
 
”Din cercetările efectuate până în prezent a reieşit faptul că, începând cu anul 2018, în municipiul Bucureşti, mai multe persoane ar fi efectuat tranzacţii succesive de vânzare-cumpărare pentru imobile – terenuri aflate în patrimoniul unei instituţii publice (respectiv al unui consiliu), prin utilizarea unor sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile falsificate, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că «proprietarii» iniţiali ar fi dobândit imobilele în cauză în baza uzucapiunii de 30 de ani”, se arată în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, imobilele astfel intabulate ar fi fost vândute către persoane interpuse şi, ulterior, în unele cazuri, revândute către persoanele care se ocupau de falsificarea actelor, iar, în alte cazuri, către cumpărători de buna credinţă, care ar fi achitat sume consistente de bani, chiar dacă terenurile tranzacţionate se cuvin de drept statului român.
 
”Prin activitatea infracţională desfăşurată, persoanele cercetate ar fi obţinut venituri de aproximativ 6.000.000 de euro”, precizează Poliţia.
 
24 de persoane au fost audiate în acest caz.
 
Într-un alt dosar, un bărbat care a intrat în ţară pe la Giurgiu nu a declarat bijuterii din aur.
 
”La data de 8 iulie 2023, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Prahova, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, delapidare în formă continuată, complicitate la delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, contrabandă şi contrabandă în formă asimilată. Astfel, la punctul de frontieră Vama Giurgiu, poliţiştii au oprit pentru control un autoturism, condus de un bărbat de 45 de ani, din comuna Bărcăneşti, judeţul Prahova. În urma controlului autoturismului, poliţiştii au descoperit în interiorul autovehiculului patru pachete, ce conţineau 356 de grame de bijuterii din metal de culoare galbenă, care nu au fost declarate lucrătorului vamal la intrarea pe teritoriul României”, se arată în comunicat.
 
Poliţiştii i-au confiscat bărbatului atât cantitatea de aur, cât şi autoturismul.
 
”La aceeaşi dată, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Prahova, cu sprijinul Serviciului de Investigaţii Criminale, al Serviciului Criminalistic şi al Poliţiei Municipiului Ploieşti au efectuat 13 percheziţii la mai multe persoane fizice, respectiv la sediul unei persoane juridice, toate din judeţul Prahova, respectiv în municipiul Ploieşti şi comuna Plopu. Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada 13 octombrie 2022 – 9 ianuarie 2023, mai multe persoane bănuite ar fi participat activ la crearea unei lipse de aproximativ 4 kilograme de aur în gestiunea unui operator economic, casă de amanet, fie prin supraevaluarea valorii împrumuturilor şi/sau însuşirea de cantităţi de metal preţios, sub promisiunea returnării acestora până la împlinirea termenului scadenţei contractelor, deşi în realitate sumele aferente împrumuturilor sau cantităţile însuşite nu au fost restituite, acestea fiind asociate mai multor contracte de amanet”, se precizează în comunicat.
 
De altfel, în cursul acestui an, bănuiţii s-au dus de mai multe ori în Turcia pentru a cumpăra aur pe care ulterior l-au introdus în ţară prin sustragerea de la controlul vamal şi l-au comercializat persoanelor juridice prin societăţile pe care le administrează sau persoanelor fizice, pe bază de comenzi.
 
”În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate 765 de grame de bijuterii din metal preţios, 34.722  de lei, 1.655 de euro, un catalog cu bijuterii, etichete autocolante, mai multe agende cu înscrisuri olograf, documente financiar-contabile (contracte, facturi, chitanţe), contracte de amanet, ştampile, un poanson utilizat pentru marcarea bijuteriilor, 2 cântare digitale, recipiente cu reactivi pentru testarea metalelor preţioase şi 2 menghine, despre care există suspiciunea rezonabilă că ar fi fost folosite la activitatea infracţională”, se mai arată în comunicat.
 
Potrivit poliţiştilor, în urma activităţilor desfăşurate, au fost descoperite şi ridicate 1.121 de grame de bijuterii, cu o valoare de aproximativ 313.880 de lei.
 
În cauză, au fost puse în aplicare 8 mandate de aducere pe numele bănuiţilor, aceştia fiind conduşi la sediul I.P.J. Prahova, unde au fost audiaţi.Faţă de 5 persoane a fost dispusă măsura preventivă a reţinerii, pentru 24 de ore. La data de 9 iulie 2023, procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile faţă de 3 persoane.
 
Poliţiştii continuă cercetările în aceste dosare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.