Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Braşov, au pus în aplicare 21 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Braşov, Timiş, Teleorman, Ilfov şi municipiul Bucureşti, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi instigare în forma participaţiei improprii la fals intelectual. Anchetatorii precizează că peste 20 de persoane, cetăţeni români şi străini, organizaţi într-o structură infracţională pe niveluri ierarhice, ar fi acţionat pe teritoriul României, Italiei şi Austriei, direct sau prin intermediul unor persoane juridice, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia Română anunţă că, din cercetările efectuate a reieşit faptul că, începând cu anul 2021 şi până în prezent, peste 20 de persoane, cetăţeni români şi străini, organizaţi într-o structură infracţională pe niveluri ierarhice, ar fi acţionat pe teritoriul României, Italiei şi Austriei, direct sau prin intermediul unor persoane juridice, în care deţin calitatea de administrator, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi.

Astfel, membrii grupului ar fi racolat, direct şi prin intermediul societăţilor comerciale controlate, mai mulţi cetăţeni de origine asiatică, preponderent din Pakistan, şi africană, sub pretextul recrutării forţei de muncă.

”Ulterior, o parte dintre persoanele cercetate, sub coordonarea şi la indicaţiile liderului, ar fi depus la diferite servicii judeţene pentru imigrări, din ţară, cereri de eliberare a avizelor de muncă, iar, după obţinerea documentelor şi îndeplinirea formalităţilor, alţi membrii ar fi preluat migranţii de la aeroport, i-ar fi cazat în diferite locaţii din Bucureşti, după care i-ar fi transferat în zona municipiului Timişoara. Din această zonă, ar fi fost preluaţi şi trecuţi frontiera de stat a României, în mod ilegal, atât pe jos, cât şi ascunşi în diferite mijloace de transport, destinaţia fiind ţări din vestul Europei (cu preponderenţă Italia)”, arată comunicatul oficial.

Persoanele cercetate ar fi încasat de la fiecare migrant sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, iar pe cei care nu ar fi putut plăti, i-ar fi obligat să presteze muncă neremunerată timp de un an, în Italia, în folosul unuia dintre membrii grupului infracţional. ”Pe parcursul investigaţiilor efectuate în cauză, au fost depistate şi oprite peste 10 transporturi de migranţi”, mai arată Poliţia Române.

În vederea documentării activităţii infracţionale, autorităţile judiciare din România şi Italia au încheiat, în anul 2024, un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă - JIT (Joint Investigation Team), astăzi, 24 aprilie, fiind efectuate 6 percheziţii domiciliare pe teritoriul Italiei. De asemenea, în baza unui Ordin European de Anchetă transmis de procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Braşov, poliţiştii austrieci efectuează 2 percheziţii domiciliare în Salzburg

. Poliţia Română anunţă că din locaţiile în care s-au efectuat percheziţiile domiciliare, au fost descoperiţi şi ridicaţi 71.005 USD, 68.730 de euro, 4.820 de lire sterline, 26.900 de lei şi 3.050 de coroane suedeze, precum şi mai multe documente iar peste 20 de persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Teleorman şi Sibiu, poliţiştilor de imigrări din cadrul structurilor teritoriale Bucureşti, Braşov şi Timişoara, luptătorilor serviciilor pentru acţiuni speciale din Braşov şi Teleorman, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea – Serviciul Rutier, poliţiştilor de frontieră din cadrul IPTF Oradea - SPF Vărşand şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.