Poliţia Judeţeană Constanţa afirmă că există suficiente echipaje şi aparate radar pentru tot judeţul, precizând că acestea sunt folosite în funcţie de necesităţi pentru depistarea şoferilor care nu respectă regimul legal de viteză şi combate afirmaţiile sindicaliştilor că ar exista o normă de amenzi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a reacţionat, marţi, în urma informaţiile apărute în spaţiul public, cu privire la lipsa radarelor în staţiunea Mamaia şi la un plan de amenzi care ar exista la nivelul Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Constanţa. 
 
“La nivelul formaţiunilor rutiere din cadrul Inspectoratului de poliţie Judeţean Constanţa există, în prezent, un număr suficient de  autospeciale dotate cu aparate de măsurare a vitezei şi de pistoale tip radar. Dintre acestea, aproximativ 98% sunt funcţionale. Acestea sunt folosite pe toate arterele de circulaţie din judeţ, inclusiv în municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia, în funcţie de necesităţi, pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză şi, implicit, creşterea gradului de siguranţă rutieră, prioritatea poliţiei constănţene fiind siguranţa cetăţeanului, inclusiv siguranţa acestuia în trafic”, a declarat marţi, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Olimpia Ceară.
 
Ea a adăugat că în situaţiile în care unele dintre autospecialele dotare cu radar se află în service pentru efectuarea reviziei tehnice periodice sau reparaţii, pe artele de circulaţie din tot judeţul, inclusiv din municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia, sunt folosite celelalte aparate de măsurare a vitezei. 
 
Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa a mai vorbit şi despre afirmaţiile din spaţiul public potrivit cărora la 
Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa ar exista o normă de amenzi.
 
“Combatem aceste afirmaţii şi menţionăm că principalul obiectiv al Poliţiei Rutiere este acela de a reduce numărul de accidente rutiere, implicit reducerea numărului de persoane decedate şi rănite şi, prin aceasta, creşterea siguranţei pentru toţi participanţii la trafic, pietoni sau conducători auto.
 
Tocmai din aceste considerente, periodic se analizează riscul rutier la nivelul judeţului Constanţa, în scopul prevenirii şi combaterii accidentelor rutiere. Prin intermediul acestor analize se identifică principalele cauze generatoare de accidente rutiere, concentrarea acestora pe zile ale săptămânii, pe intervale orare sau segmente de drum pe care acestea se produc”, a mai declarat Olimpia Ceară.
 
Ea a menţionat că poliţiştii Biroului Rutier au acţionat cu preponderenţă pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere (respectiv neacordare de prioritate pietonilor, neacordare de prioritate vehiculelor, traversarea prin loc nepermis şi nerespectarea regimului legal de viteză.
 
“Rezultatele acestor acţiuni au fost vizibile, în sensul că, în primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul municipiului Constanţa s-au înregistrat cu 10% mai puţine accidente rutiere faţă de perioada similară a anului 2022. De asemenea, numărul persoanelor decedate în accidentele rutiere a scăzut cu 72% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce demonstrează faptul că, prin aceste analize urmate de acţiuni ale poliţiştilor rutieri, a fost atins principalul obiectiv al Poliţiei Rutiere, respectiv siguranţa în trafic.
În ceea ce priveşte afirmaţia potrivit căreia poliţiştii ar fi «penalizaţi» la acordarea calificativelor de evaluare, în funcţie de norma de amenzi, precizăm faptul că, în cursul anului 2022, toţi poliţiştii din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Constanţa au primit calificativul foarte bine, iar numărul de sancţiuni aplicate nu a fost un criteriu”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa. 
 
Sindicaliştii Europol au afirmat că încă există o normă de amenzi la nivelul Poliţiei Constanţa şi că sunt puţine echipaje de poliţie pe străzile din municipiul Constanţa, iar uneori acestea nu au niciun radar.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.