Peste 2,5 milioane de persoane au tranzitat, în perioada 20 decembrie - 3 ianuarie, frontiera română, fiind înregistrată o creştere cu aproximativ 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai mari valori de trafic au fost la puntele de trecere a frontierei din vestul ţării. Poliţia de Frontieră se aşteaptă ca traficul să se intensifice, în perioada următoare, pe sensul de ieşire din ţară, întrucât românii se vor întoarce în străinătate după vacanţă, dar şi la frontiera cu Republica Moldova, pe sensul de intrare în ţară, având în vedere că mulţi turişti vor veni să petreacă în ţara noastră sărbătorile pe rit vechi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în perioada sărbătorilor de iarnă şi în primele zile ale anului 2020, traficul prin punctele de trecere a frontierei a înregistrat creşteri faţă de o perioadă normală, astfel că s-au luat măsuri pentru fluidizarea traficului, nefiind înregistrate blocaje sau timpi mari de aşteptare.

Sursa citată anunţă că, întrucât vacanţa de iarnă se încheie şi în curând vor începe sărbătorile de iarnă pe rit vechi, măsurile vor fi menţinute, prin suplimentarea numărului de poliţişti de frontieră şi folosirea la maxim a capacităţii punctelor de trecere a frontierei. 

Astfel, în perioada 20 decembrie 2019 - 3 ianuarie 2020, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.540.000 de persoane, din care 1.180.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 1.360.000 pe sensul de intrare în ţară, si 573.000 de mijloace de transport, fiind înregistrată o creştere cu aproximativ 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În această perioadă, peste 4.200 de poliţişti de frontieră, în medie, desfăşoară zilnic activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

"Menţionăm că este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora, iar în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor. De asemenea, în mod constant, sunt derulate activităţi de cooperare cu autorităţile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea măsurilor de suplimentare a personalului şi a arterelor de control", arată Poliţia de Frontieră.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera de vest, pe sensul de intrare în România. Astfel, prin punctele de trecere a frontierei din vestul ţării au trecut aproximativ 941.000 de persoane, urmate de cele aeroportuare - 734.000 de persoane, dar şi cele de la frontiera cu R. Moldova - 385.000 de persoane.

De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontieră a fost P.T.F. Aeroport "Henri Coandă", cu un trafic de aproximativ 473.000 de persoane, urmat de P.T.F. Nădlac II cu peste 361.000 de persoane şi P.T.F. Borş unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 231.000 de persoane. Totodată, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontieră a fost Albiţa, iar la graniţa cu Bulgaria a fost PTF Giurgiu.

Având în vedere că în perioada următoare mulţi cetăţeni români se vor întoarce la reşedinţele lor din străinătate, se preconizează o creştere a traficului de persoane şi a mijloacelor de transport la frontiera din vestul tarii pe sensul de ieşire din ţară. De aceea, Poliţia de Frontieră Română recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei de la graniţa româno-ungară, unde sunt 11 puncte de trecere cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 58/53 de benzi de control pe sens.

Astfel, în judeţul Timiş este PTF Cenad - Kiszombor, în Arad: PTF Nădlac - Nagylak, PTF Nădlac II - Csanadpalota, PTF Turnu - Batonnya, PTF Vărşand - Gyula, în Bihor: PTF Salonta - Mehkerek, PTF Borş - Artand, PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany, PTF Săcuieni - Letavertes, în Satu Mare: PTF Urziceni - Vallaj, PTF Petea - Csengersima.

De asemenea, având în vedere că în perioada următoare se celebrează sărbătorile de iarnă pe rit vechi, se estimează creşteri ale traficului la frontiera cu R. Moldova, pe sensul de intrare în ţară, determinate de numărul mare de persoane care vin în scop turistic în România.

La frontiera româno-moldoveană sunt deschise în judeţul Galaţi: PTF Oancea-Cahul, PTF Galaţi-Giurgiulesti, în Vaslui: PTF Albiţa-Leuseni, în Iaşi: PTF Sculeni-Sculeni, în Botoşani: PTF Rădăuţi – Prut-Lipcani, PTF Stânca-Costeşti.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia aglomerărilor doar la unele dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.