Peste 200 de kilograme de deşeuri, în special mucuri de ţigară, beţe pentru amescat cafea, capace şi pet-uri, au fost strânse de reprezentanţii ONG Mare Nostrum de pe opt sectoare de plajă de pe litoral, cele mai multe deşeuri fiind găsite în Năvodari, iar cele mai puţine în Costineşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ONG Mare Nostrum a transmis joi, într-un comunicat, că a monitorizat opt sectoare de plajă, suprafaţă care însumează 41.547 metri pătraţi, adică 1,50% din totalul suprafeţelor de plajă de pe litoral.

“A fost înregistrată o cantitate de 9.003 deşeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textil, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal, de trei ori mai puţine decât în sesiunea din octombrie 2016.  De asemenea, cel mai murdar sector de plajă a fost în Năvodari, cu 2.807 de elemente, iar cel mai curat cel din Costineşti, cu puţin peste 140 deşeuri identificate şi eliminate”, se arată în comunicat.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Conform sursei citate, la capitolul deşeuri existente pe plajă, materialul polimeric artificial a predominat, numărul acestui tip de deşeuri ajungând la 6.799 de elemente şi reprezentând 75,5 % din totalul deşeurilor identificate. Cele mai multe dintre acestea au fost găsite pe sectorul din Năvodari (peste 2.000), fiind urmat de sectorul din Constanţa, zona Universitate şi cel din Mamaia Nord. Sticla/ceramica şi metalul urmează în clasamentul celor mai întâlnite deşeuri, au mai spus reprezentanţii Mare Nostrum.

“Dintre deşeurile din material polimeric artificial, mucurile de ţigară ocupă primul loc, peste 2 300. Cele mai multe mucuri de ţigară au fost înregistrate pe sectorul din Constanţa, acesta fiind urmat de sectoarele din Năvodari, Vama Veche şi Saturn. Acest tip de deşeuri pot fi foarte periculoase, atât pentru vietăţile marine, cât şi pentru oameni, deoarece prin descompunere, toxinele din mucurile de ţigară sunt eliberate în mediul înconjurător”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, au mai fost găsite numeroase paie şi beţe pentru amestecat cafea, capace de la sticle de băuturi, dar şi pungi, pet-uri, beţe de acadea şi îngheţată, ambalajele din plastic, dar şi seringi şi ace, odorizante pentru toalete şi scutece.

Cantităţile totale de deşeuri ridicate de pe plaje în timpul monitorizării se ridică la peste 225 kilograme. Cea mai mare cantitate a fost ridicată de pe sectorul din Năvodari, peste 115 kilograme, echipa ONG Mare Nostrum descoperind plase de pescuit abandonate pe plajă, ce cântăreau peste 70 kilograme.
“Aceste monitorizări reprezintă o modalitate foarte clară de a evalua starea de curăţenie a plajelor româneşti. Vom vedea cum vor rămâne aceste plaje la finalul sezonului, dacă turiştii au avut bun simţ şi dacă operatorii de plajă şi-au îndeplinit condiţiile contractuale”, a declarat Mihaela Mirea Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Comparativ cu celelalte sesiuni, această etapă de monitorizare a relevat o cantitate mult mai mică de deşeuri, din fiecare categorie în parte, a mai menţionat sursa citată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.