Peste 2,6 milioane pachete cu ţigări au fost descoperite la frontierele României în prima jumătate a anului, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de ţigări reţinute comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Traficanţii proveneau, preponderent, din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina şi România, transporturi semnificative de ţigări fiind descoperite la frontiera cu Bulgaria, pachetele fiind ascunse în spaţii special amenajate. La frontierele cu Ucraina şi Republica Moldova, principalul mod de operare identificat rămâne introducerea ţigărilor peste „frontiera verde”, în colete. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primul semestru din anul 2023, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate - au reţinut în vederea confiscării 2.621.518 pachete ţigări, în valoare de 46.894.520 lei. În comparaţie cu perioada similară a anului 2022, se constată o creştere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de ţigări reţinute. De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite aproximativ 5.564 kg. tutun şi 9.698 kg. tutun narghilea. Totodată, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut 1.750.000 timbre de acciză pentru ţigarete. Pentru tragerea la răspundere a celor care au fost implicaţi în fapte ilegale, poliţiştii de frontieră au înregistrat 236 de infracţiuni pentru contrabandă şi fraudă vamală”, anunţă sâmbătă Poliţia de Frontieră.

Traficanţii proveneau, preponderent, din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina şi România etc.

În perioada analizată, au fost depistate transporturi semnificative de ţigări la frontiera cu Bulgaria. Ţigaretele au fost descoperite în general prin punctele de trecere a frontierei (Giurgiu şi Calafat), fiind traficate prin metoda "capac" sau ascunse în spaţii special amenajate în compartimentele de transport marfă ale autovehiculelor.

Principalul mod de operare identificat la frontierele cu Ucraina şi Republica Moldova rămâne introducerea ţigărilor peste „frontiera verde”, în colete, transportate de cărăuşi până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, cu plăcuţe de înmatriculare false sau chiar fără plăcuţe de înmatriculare. Sunt exploatate, de asemenea, capabilităţile autovehiculelor de teren, care pot circula pe rute ocolitoare, drumuri forestiere sau neamenajate, încercându-se astfel ocolirea zonelor de patrulare ale Poliţiei de Frontieră. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, mod de operare ce permite transportul transfrontalier pe distanţe lungi şi într-un timp relativ scurt.

La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina şi Republica Moldova) se menţine tendinţa introducerii ţigaretelor ascunse în diferite spaţii din mijloacele de transport, în părţile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor.

”Menţinerea pieţei negre la un nivel situat sub media din Uniunea Europeană prin combaterea contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, precum şi prin anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări se poate realiza doar dacă vom continua, şi pe viitor, să colaborăm cu autorităţile abilitate pe plan intern, extern, precum şi cu companiile private de profil”, subliniază Poliţia de Frontieră.

Poliţiştii de frontieră prezintă şi câteva dintre cazurile cu care s-au confruntat anul acesta: ţigări de contrabandă în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro, descoperite la PTF Giurgiu, într-o maşină condusă de un cetăţean bulgar care transporta, conform documentelor prezentate, recipiente din sticlă, din Bulgaria în Cehia; autocamion încărcat cu ţigări de contrabandă în valoare de peste 3 milioane de lei, descoperit în P.T.F. Bechet, maăina fiind condusă tot de un cetăţean bulgar care transporta, conform documentelor prezentate, piese de mobilier şi mănuşi de plastic din Bulgaria în Germania, Olanda şi Belgia; peste jumătate de tonă de tutun pentru narghilea nedeclarat, expediat pe ruta Turcia-Irak-România, pentru o societate comercială cu sediul în Bucureşti, confiscată pe Aeroportul Henri Coandă; aproximativ 15.000 pachete cu ţigări decoperite într-o autoutilitară condusă de un cetăţean polonez; aproximativ o tonă de tutun neprelucrat, descoperită de poliţiştii de frontieră giurgiuveni într-un microbuz condus de un cetăţean bulgar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.