Nava Poliţiei de Frontieră a continuat urmărirea pescadorului turcesc, depistat miercuri dimineaţă în timp ce se afla la braconat, până când acesta a ieşit din zona economică exclusivă a României. Poliţiştii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu ambarcaţiunea respectivă, inclusiv utilizarea armamentului din dotare, dar membrii echipajului nu s-au oprit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, nava Poliţiei de Frontieră a continuat urmărirea ambarcaţiunii suspecte, identificată miercuri, cu ajutorul sistemului SCOMAR, la aproximativ 50 mile marine est faţă de Constanţa, până ce aceasta a ieşit din zona economică exclusivă a României.

“Pe timpul manevrelor de urmărire, poliţiştii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii, inclusiv utilizarea armamentului din dotare, însă membrii echipajului nu s-au supus somaţiilor poliţiştilor de frontieră, continuându-şi deplasarea în viteză. Din cauza manevrelor bruşte de schimbare a cursului de deplasare a pescadorului, nu s-au putut efectua, în siguranţă, procedurile de abordaj”, se arată în comunicat.

De asemenea, poliţiştii de frontieră anunţă că, urmare a faptului că membrii echipajului se poziţionau în dreptul motoarelor, ”a fost imposibilă deschiderea focului în plin asupra sistemului de propulsie al navei, fără a pune în pericol vieţile omeneşti”. 

În jurul orei 14:00, pescadorul a ieşit din zona economică exclusivă a României.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au informat autorităţile de frontieră din Bulgaria şi Turcia, privind identificarea navei suspecte şi luarea măsurilor legale.

Miercuri, în jurul orei 7.00, în baza unei informaţii a lucrătorilor SCOMAR (Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră), nava MAI 1104 din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, la aproximativ 50 de mile marine est de localitatea Constanţa, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Ambarcaţiunea a fost identificată ca fiind un pescador, sub pavilion Turcia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.