Poliţiştii şi procurorii au făcut cinci percheziţii, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Constanţa, la persoane suspectate de infracţiuni informatice. Trei bărbaţi au au creat link-uri de phishing privind interfaţa unei aplicaţii bancare şi au cerut datele de logare, sub pretextul actualizării de date.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 28 martie 2023, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigaţii Criminale a efectuat 5 percheziţii domiciliare în judeţele Constanţa, Ilfov şi Bucureşti într-un dosar în care se fac cercetări privind săvârşirea mai multor infracţiuni informatice”, a transmis, miercuri, Poliţia Capitalei.

Sursa citată a precizat că, în perioada septembrie-decembrie 2022, 3 bărbaţi au creat link-uri de phishing privind interfaţa unei aplicaţii pentru operaţiuni bancare, pe care le-au trimis prin sms către mai multe persoane, sub pretextul actualizării de date, obţinând astfel credenţialele lor de acces în aplicaţia respectivă.

”Ulterior, bănuiţii au folosit aceste date pentru a accesa făra drept conturile de internet banking ale persoanelor vătămate, transferând totodată diferite sume de bani din conturile acestora către alte conturi bancare sau de criptomonedă, deschise pe numele unor interpuşi, cauzând un prejudiciu de aproximativ 10.000 de euro”, a mai precizat sursa citată.

Cu ocazia efectuarii percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate mai multe probe şi mijloace materiale de probă şi reziduuri de praf alb ce par a fi susceptibile de a avea efecte psihoactive.

”În urma probatoriului administrat, 3 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi în faţa magistraţilor cu propuneri legale”, mai arată Poliţia Capitalei.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, “Fals informatic” şi “Acces ilegal la un sistem informatic”.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.