Centrul de Resurse Juridice (CRJ), care în ultimii 20 de ani a vizitat inopinat centrele private şi finanţate din bani publici în care sunt internaţi vârstnici şi persoane cu dizabilităţi psihice transmite, marţi, după ce zeci de percheziţii DIICOT au vizat centre în care aproape 100 de bătrâni erau supuşi unor tratamente inumane, că a sesizat anterior toate autorităţile competente cu privire la situaţia din unele dintre aceste centre, fără să fi fost luate măsuri. În acest context, oficialii CRJ, care fac trimitere la două anchete jurnalistice care la începutul acestui an au atras atenţia asupra situaţiei din centrele unde DIICOT a făcut, marţi, descinderi, constată că procurorii au ajuns să cunoască situaţia mai bine decât instituţiile cu atribuţii legislaţia în materie de asistenţă socială. În plus, CRJ atrage atenţia asupra faptului că Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a denunţat protocolul în baza căruia reprezentanţii CRJ puteau intra neanunţaţi în centrele care îngrijesc persoane vulnerabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„CRJ vizitează inopinat de 20 de ani centrele publice şi private în care sunt închise persoane cu dizabilităţi. Rapoartele de monitorizare realizate de noi în judeţul Ilfov (Centrul Sfântul Gabriel, Centrul Armonia, Casa Cora) au fost preluate de jurnaliştii de investigaţie de la Centrul de Investigaţii Media şi Buletin de Bucureşti”, notează Centrul de Resurse Juridice.
CRJ precizează că astfel au fost colectate un număr şi mai mare de dovezi şi a fost atrasă atenţia opiniei publice asupra abuzurilor la care sunt supuse aceste persoane.
”În ciuda faptului că CRJ a sesizat TOATE autorităţile cu competenţă în materie – niciuna dintre acestea nu a dispus măsuri concrete faţă de aspectele sesizate până la momentul prezentei. În prezent – accesul CRJ rămâne restricţionat de către ministrul muncii ca urmare a denunţării protocolului de colaborare”, transmite, marţi, Centrul de Resurse Juridice, concluzia sa fiind că DIICOT cunoaşte mai bine legislaţia şi standardele din materia ,,asistenţei sociale” a persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate decât autorităţile competente
Conform reprezentanţilor organizaţiei, descinderile din ultima perioadă în centrele rezidenţiale, unele dintre centrele vizate de procurori fiind private dar finanţate din bani publici, reprezintă „un argument în plus pentru ca Guvernul României să adopte de urgenţă un Plan naţional de prevenire a tratamentelor rele, inumane şi degradante, conform solicitării oficialilor de la Strasbourg”.
CRJ face trimitere la două anchete jurnalistice publicate la începutul acestui an, anchete realizate de investigatiimedia.ro, care au prezentat situaţia unor centre finanţate din bani publici, dat administrate privat, în care bătrânii şi bolnavii erau ţinuţi în condiţii mizere, cu mâncare de la catering „doar pe hârtie” şi fără medicamente şi îngrijire şi erau agresaţi. Conform investigaţiilor jurnalistice, un apropiat al ministrului Gabriela Firea, Ligia Gheorghe, ar fi implicată, alături de rude ale sale, în afaceri private cu centre de îngrijire a persoanelor vârstnice sau bolnave psihic cu finanţare din bani publici.
Aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care acestea ar fi trebuit să primească îngrijiri, în urma celor 31 de percheziţii care au avut loc marţi dimnineaţă în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, într-un caz de exploatare a persoanelor cu dizabilităţi sau în situaţii vulnerabile, prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, fiind vizate două grupuri infracţionale. Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor. Şase persoane au fost deja internate şi alte 42 se află în investigaţii medicale. Concomitent, au avut loc peste 20 de percheziţii referitoare la omisiunea sesizării şi abuz în serviciu după ce, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii privind achiziţiile publice, asociaţia în cauză neîndeplinind cerinţa privind experienţa similară anterioară sau nu deţinea licenţă de funcţionare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.