Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, marţi, 13 percheziţii în Bucureşti, la membrii unei grupări specializate în contrabanda cu ţigări, acestea fiind vândute într-un magazin deţinut de unul din liderii grupului. Un număr de 17 persoane au fost duse la audieri în acest caz, la sediul DIICOT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, au făcut, marţi, 13 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în
contrabandă. 
 
"În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, pe raza sectorului 6 din municipiul Bucureşti, în perioada 2019-2021, şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat constituit în scopul obţinerii ilicite a unor profituri băneşti considerabile, ca urmare a comercializării de ţigarete neintroduse în circuitul fiscal al României, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă. Activitatea ilicită de comercializare a ţigaretelor provenite din contrabandă se realiza prin intermediul unui magazin deţinut de către unul dintre liderii grupării infracţionale", arată Poliţia Capitalei.
 
Organizarea ierarhică şi rolurile membrilor grupării erau bine determinate, aceştia respectând cu stricteţe modul de operare şi măsurile de precauţie stabilite şi îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entităţii, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activităţii infracţionale de către organele de urmărire penală.
 
"Astfel, s-a stabilit faptul că o parte din membrii grupării se ocupau de procurarea ţigaretelor de la diverşi furnizori, de depozitarea temporară şi de transportul acestora în punctul de desfacere şi în diverse autoturisme folosite pe post de depozit, alţii aveau ca atribuţie vânzarea ţigaretelor, iar o parte a membrilor au atribuţii în supravegherea zonei, plasându-se în locuri din care puteau observa cu uşurinţă apropierea organelor de poliţie, caz în care îi avertizau direct pe cei care se ocupau de vânzarea ţigaretelor să sisteze activitatea infracţională pentru a nu fi descoperiţi", menţionează sursa citată.
 
Membrii din ierarhia superioară a grupului se ocupau de colectarea sumelor de bani obţinute în urma comercializării ţigaretelor provenite din contrabandă, de efectuarea plăţilor către membrii din eşaloanele inferioare (de vânzare şi de supraveghere) pentru contribuţia acestora. 
 
Conform sursei citate, activitatea de comercializare a ţigaretelor se desfăşura după un program riguros, începând cu ora 08:00 şi până în jurul orei 19:00, existând o medie de aproximativ 60 de clienţi pe zi, preţul mediu al unui pachet de ţigări fiind de 13 lei. Pentru a securiza activitatea desfăşurată, discuţiile telefonice clasice între membrii grupării infracţionale erau extrem de rare şi purtate într-un limbaj codificat, majoritatea apelurilor fiind iniţiate prin intermediul unor aplicaţii criptate.
 
În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 70.000 de ţigarete, suma de 6.500 de lei, un pistol cu bile, suspus autorizării, deţinut legal, precum şi mai multe arme albe.
 
La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost duse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane.
 
Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.