Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, joi, o percheziţie în Bucureşti, la locuinţa unor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare de cetăţeni bulgari care se ocupa cu înşelăciuni, sunând persoane la întâmplare şi obţinând bani de la acestea, sub diverse pretexte. Trei inculpaţi, pe numele cărora autorităţile bulgare au emis mandate de arestare, au fost duşi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, au făcut, joi, o percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti, în baza unui ordin european de anchetă transmis de Parchetul Specializat din Sofia, Bulgaria, la locuinţa unor persoane suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

Potrivit DIICOT, grupul infracţional organizat era format din cetăţeni bulgari şi acţiona pe teritoriul României şi Bulgariei.

O parte dintre membrii grupului infracţional organizat, aşa-numiţii "vartachi", sunau la întâmplare la diferite numere de telefon fixe şi sub diverse pretexte induceau în eroare şi înşelau persoanele vătămate, de la care solicitau şi obţineau sume importante de bani şi/sau bunuri de valoare.

Al doilea palier al grupului avea rolul de a recruta şi controla curierii care preluau sumele de bani şi/sau obiectele de valoare de la victime.
Curierii erau persoane recrutate la întâmplare care susţineau activ gruparea, folosindu-se de informaţiile furnizate de către cei de pe primul palier.

"Pentru a-şi ascunde activitatea infracţională, inculpaţii închiriau camere în hoteluri şi pensiuni unde nu erau necesare documente de identitate, achiziţionau cartelele SIM de la diferite chioşcuri, benzinării şi supermarketuri şi folseau doar aparate mobile achiziţionate din târguri şi pieţe. O parte din dispozitivele mobile erau ascunse în şanţurile de pe marginea drumurilor, înainte de a intra pe teritoriul Bulgariei, în timp altele erau distruse", arată DIICOT.

Prejudiciul este estimat la 500.000 de euro.

În urma percheziţiei domiciliare, au fost ridicate 84 de cartele SIM şi 10 telefoane mobile.

Trei inculpaţi au fost prezentaţi Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bucureşti în vederea punerii în executare a mandatelor de arestare preventivă emise de autorităţile bulgare.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul SIAS.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.