Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat vineri, la Feteşti, că România a făcut o alegere bună atunci când a decis achiziţionarea celor 12 avioane de luptă F-16.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu am niciun fel de îndoială că România a făcut cea mai bună opţiune mergând pe acest tip de achizţie a acestor aparate F16, aparate moderne, performante, aduse la zi (...) nu am niciun fel de îndoială că prin ceea ce am început să oreluăm şi să operăm din capabilitatea e F16 este o capabilitate cu adevărat critică ce va duce la întărirea capacitărţii de apărare a României”, a spus Motoc, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Ministrul Apărării a mai spus că evenimentul de preluare a primelor 6 avioane de luptă F-16 de către România, în Baza aeriană 86 "Borcea", este un acti istori, politic şi strategic.

”Nu e vorba numai de o formulă retorică atunci când spunem că România intră în grupul F16, e un act cu adevărat istoric, politic şi strategic şi un moment care se vede cu interes, avem deja semne în acest sens,  marcat la nivelul întregii noastre regiuni şi dincolo de aceasta”, a mai spus Motoc. 

De asemenea, în ceea ce priveşte infrastructura din Baza Aeriană 86, Motoc a spus că ”suntem în grafic”.

”Toate lucrările au fost finalizate pentru ceea ce ţine de posibilitatea de a primi şi de a opera aceste aparate. Mai urmează o serie de lucrări de infrastructură care se vor derula în aşa fel încât să permită ansamblul operaţiunilor de dirijare şi operare a aeronavelor corespunzător cu momentul la care acestea vor fi deplin operaţionale”, a mai spus Motoc. 

Întrebat dacă avioanele F-16 sunt asigurate, Motoc a spus: ”Asemenea avioane nu sunt ca o maşină”.

”Problema se pune altfel decât în cazul bunurilor obişnuite. (...)  Nu e vorba de o asigurare propriu-zisă, ci de un set de proceduri şi reguli e care le derulăm cu această destinaţie”, a mai spus  ministrul Apărării. 

De asemenea, Motoc a spus că anul acesta nu au existat nicio încălcare a spaţului aerian al României. 

”Nu am avut anul acesta incidente de intrare neautorizată şi încălcare a spaţiului aerian al României, nici din partea unor aparate ruseşti, nici din partea altor aparate. În zona de avertizare periodic apar anumite (...) zboruri care testează timpul şi capacitatea de răspuns, dar nu a fost vorba de intrarea în spaţiul nostru aerian. În toate aceste cazuri (...) acţionăm sub comandă şi în coordonare cu agenţia specializată de la NATO, după proceduri armonizate cu dânşii.  (...)  La ora actuală, fără niciun fel de îndoială, Forţele Aeriene Române pot asigura cu propriile noastre mijloace serviciul de poliţie aeriană în ce priveşte întreg spaţiul aerian, întreg teritoriul naţional şi chiar intensificăm pregătirea şi misiunile de executare a serviciului de poliţie aeriană. Vom primi, posibil, şi sprijin partea unor alţi aliaţi cu aparate de zbor”, a mai spus el. 

Ministrul Apărării a reamintit  că efortul financiar pe care l-a necesitat infrastructura pentru F-16 a fost de circa 11 milioane de euro eşalonate în timp de la bugetul naţional şi puţin peste 20 de milioane de euro de la agenţia NATO specializată în infrastructuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.