Măsurătorile privind calitatea aerului realizate în ultimele ore de Agenţia de Protecţie a Mediului Prahova la Piteşti, unde un depozit cu deşeuri în care se aflau inclusiv solvenţi a ars timp de mai mute ore, arată că nu sunt modificări semnificative în privinţa unor indicatori precum dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, hidrogen sulfurat sau pulberi în suspensie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu, a anunţat, sâmbătă după-amiază, că măsurătorile făcute în ultimele ore la Piteşti cu autolaboratorul mobil al Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Prahova arată că incendiul de la depozitul de deşeuri de pe Drumul 23 nu a afectat calitatea aerului. 
 
"Indicatorii urmăriţi au fost: dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, hidrogen sulfurat, pulberi în suspensie - PM 10. În cazul gazelor, nu sunt modificări. În cazul particulelor în suspensie (PM 10) au fost uşoare modificări, dar este foarte important de reţinut că valoarea nu a depăşit 50 micrograme pe metru cub, ceea ce înseamnă o valoare prevăzută în legislaţia actuală”, a explicat prefectul de Argeş. 
 
Radu Perianu a precizat că autolaboratorul APM Prahova va rămâne în Argeş până marţi, iar în această perioadă va face noi măsurători. Laboratorul mobil a fost dus din Prahova în Argeş întrucât echipamentele din dotarea acestuia sunt considerate de către specialişti ca fiind de mare precizie.

Incendiul a izbucnit joi seară, iar dată fiind gravitatea situaţiei, iniţial au acţionat pentru stingerea focului 20 de autospeciale de stingere cu apă şi spumă (15 de la ISU Argeş, 2 de la Dâmboviţa, 2 de la Olt, 1 Giurgiu). De asemenea, au fost aduse şi o autoscară de intervenţie şi salvare de la înălţime, 2 ambulanţe SMURD de prim ajutor calificat şi un echipaj CBRN.

"Pe o rază de aproximativ 100 m faţă de locul incendiului, echipajul CBRN a identificat substanţe care pot afecta starea de sănătate a personalului care intervine şi s-a impus purtarea aparatelor de respirat cu aer comprimat pentru siguranţa lor. În afara razei de 100 m faţă de incendiu nu a mai fost identificat pericolul, însă recomandăm populaţiei din zonă să menţină uşile şi ferestrele închise", a transmis joi ISU Argeş.
 
După miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, la intervenţia de la depozitul de deşeuri a mai rămas un echipaj cu o autospecială de stingere, iar celelalte s-au retras în subunităţi. Se va monitoriza zona şi la nevoie se va interveni în cel mai scurt timp, a precizat ISU Argeş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.