Inspectorii de muncă din Galaţi au dat, în primele cinci luni ale anului, amenzi de aproape 600.000 de lei pentru cazurile de muncă fără forme legale, 60 de persoane fiind depistate muncind la negru. În aceeaşi perioadă, s-au înregistrat 22 de accidente de muncă, dintre care două mortale, îngrijorător fiind faptul că în fiecare an aproximativ zece persoane mor la locul de muncă din cauze patologice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspectorul şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la nivelul judeţului Galaţi, în primele cinci luni ale anului, în domeniul relaţiilor de muncă au fost făcute 935 de controale, dintre care 918 pentru verificarea folosirii forţei de muncă, respectiv verificarea cazurilor de muncă fără forme legale.

"Controalele s-au finalizat prin aplicarea unui număr de 1.200 de măsuri care au vizat înlăturarea deficienţelor şi îmbunătăţirea activităţii. Dintre toţi cei 935 de angajtori controlaţi 226 au fost sancţionaţi contravenţional, fiind aplicate 305 sancţiuni, din care amenzi de 599.300 de lei. Din această sumă, 490.000 de lei reprezintă amenzile pentru munca la negru. Au fost depistate un număr de 60 de persoane care prestau muncă fără a avea încheiat contractul invidual de muncă, pentru 49 de persoane s-au aplicat câte o amendă de 10.000 de lei fiecare, iar pentru 11 persoane care au fost găsite la un angajtor s-a făcut sesizare penală şi este în cercetare la organele competente", a spus Petrea.

El a precizat că în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă au fost făcute aproape 900 de controale, fiind stabilite 644 de sancţiuni, dintre care 613 avertismente.

"Totodată, a mai spus şeful ITM Galaţi, în primele cinci luni anului, s-au înregistrat 22 de accidente de muncă, dintre care două mortale, ca evenimente de muncă s-au înregistrat 22 de accidente, din care, din păcate, două mortale. Deci 20 au avut ca urmare incapacitatea temporară de muncă şi două urmate de deces. Statistic, suntem sub nivelul înregistrat anul trecut pentru că pe ansamblu în fiecare an din ultimii cinci-şase numărul de persoane accidentate se situează în jurul numărului 100", a mai afirmat Petrea.

El a adăugat că îngrijorător este faptul că în fiecare an circa 10 persoane mor la locul de muncă din cauze patologice.

"Îngrijorător este faptul că a crescut numărul morţilor patologice; sunt salariaţi care mor la locul de muncă, care cad din picioare şi îşi dau duhul în activiatea pe care o desfăşoară din cauze naturale, patologice, motiv pentru care de fiecare dată am reiterat nevoia de a se efectua controale medicale competente pentru a se stabili cu adevărat aptitudinea lucrătorului pentru a-şi desfăşura activitatea la locul de muncă. Mai mult de jumătate dintre evenimentele mortale înregistrate sunt patologice. Deci dacă avem 20-22 de evenimente mortale într-un an de zile, 10-12 sunt patologice, deci mai mult de jumătate şi este îngrijorător", mai spus şeful TIM Galaţi. 

El a precizat, în privinţa amenzilor date în decursul celor cinci luni pentru cazurile de muncă fără forme legale acestea sunt pe acelaşi trend ca şi anul trecut, iar în primele cinci luni ale anului trecut a fost vorba despre 20 de accidente de muncă şi unul mortal în judeţul Galaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.