Poliţişti din 26 de ţări, inclusiv România, au depistat 73 de persoane suspectate că au făcut peste 20.000 de tranzacţii folosind cărţi de credit falsificate, creând astfel un prejudiciu total de peste 5.000.000 de euro. Ancheta a mai relevant că o parte dintre persoanele vizate ar fi fost implicate în alte activităţi infracţionale cum sunt furtul de identitate, phishing, atacuri informatice, înşelăciuni sentimentale, uzul ilegal de paşapoarte furate, imigraţie ilegală şi spălare de bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia Română a participat, alături de poliţii din alte 25 de state, la acţiunea internaţională eCommerce care a avut ca scop destructurarea grupărilor specializate în fraude pe internet.

În perioada 6 - 16 iunie, poliţii din 26 de state au acţionat împreună în cadrul operaţiunii internaţionale eCommerce (eComm 2017) pe parcursul căreia au fost depistate 73 de persoane bănuite de efectuarea a peste 20.000 de tranzacţii cu o valoare de peste 5.000.000 de euro, folosind cărţi de credit compromise.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit Poliţiei Române, în urma activităţilor desfăşurate, sute de colete provenite de la comercianţi online au fost interceptate şi peste 100 de adrese au fost percheziţionate, folosind date furnizate anterior de către comercianţi, procesatorii de plăţi şi firmele de transport.  

Percheziţiile au dus la ridicarea de bunuri de mare valoare: aparatură electronică, smartphone-uri, tablete, ceasuri şi îmbrăcăminte.

Analiza informaţiilor obţinute a relevat care erau zonele unde acţionau grupările infracţionale ce încercau să fraudeze măsurile de securitate ale comercianţilor sau instituţiilor de plată.

Ancheta a mai relevant că o parte dintre persoanele vizate ar fi fost implicate în alte activităţi infracţionale cum sunt furtul de identitate, phishing, atacuri informatice, înşelăciuni sentimentale, uzul ilegal de paşapoarte furate, imigraţie ilegală şi spălare de bani. 

Aproximativ 200 de site-uri şi conturi pe reţelele sociale erau folosite pentru vânzarea produselor electronice, fiind emise cereri pentru dezactivarea lor către companiile de hosting. 

Unele dintre persoanele vizate foloseau conturi pe platforme sociale la care aveau peste 10.000 de urmăritori, aceştia constituind potenţiali cumpărători. Dezactivarea acestor conturi are un impact semnificativ asupra activităţilor ilicite.

Acţiunea eComm 2017 a vizat persoanele sau grupările infracţionale implicate, precum şi locurile unde bunurile comandate au fost livrate, desfăşurându-se în cooperare cu parteneri din sectorul privat.

Ţările participante au fost Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Ungaria, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. De asemenea, acestea au primit suport şi informaţii operative din Canada, S.U.A., Columbia, Islanda şi Georgia. 

Europol, prin European Cybercrime Centre (EC3), a coordonat operaţiunea, cu suportul companiilor ce activează în domeniul bancar, logistic, al plăţilor electronice şi comercianţilor online.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.