Ministerul Afacerilor Interne anunţă că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, preşedintele României a decretat instituirea stării de urgenţă în urma cutremurului de 7,5 grade pe scara Richter soldat până în prezent cu 450 de persoane decedate şi aproape 1.800 de răniţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAI, în cadrul exerciţiului Seism 2018, preşedintele României a decretat, sâmbătă, instituirea stării de urgenţă.

Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe tot teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie, în cazul de faţă, în situaţia producerii unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre, arată sursa citată.

Conform scenariului exerciţiului, în primele 12 ore s-au înregistrat 450 de persoane decedate şi 1.791 de persoane sunt rănite.

De asemenea, 3.218 persoane sunt în continuare dispărute, iar forţele de intervenţie fac eforturi şi la această oră pentru localizarea acestora. Încă 88 persoane sunt surprinse sub dărâmături, echipele de căutare-salvare ale IGSU, cu mijloace tehnice - buldo-excavatoare, macarale - precum şi echipe canine fac eforturi susţinute pentru salvarea acestora şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Până în acest moment, au fost salvate şi evacuate 215 persoane.

Sâmbătă, forţele de intervenţie, din cele patru baze de operaţii, au acţionat în 26 de zone din Bucureşti şi judeţul Ilfov pentru evaluare, căutare şi salvare de persoane.

Conform MAI, în urma şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate să fie cazate în taberele organizate de autorităţi, unde li se vor asigura alimente, haine şi produse de igienă personală. Taberele pentru sinistraţi vor fi amenajate în judeţul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ştefăneşti şi Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităţilor.

MAI arată că, sâmbătă, în Bucureşti şi judeţul Ilfov au acţionat pompieri din Bucureşti, precum şi din alte judeţe, sosiţi în sprijin cu mijloace tehnice specifice (de stingere, ambulanţe, descarcerare, containere multirisc, echipe de căutare canină, CBRN, transport personal şi victime multiple şi alte tipuri de ambulanţe specifice intervenţiei în caz de dezastru). Alături de pompieri au acţionat medici, paramedici, militari, voluntari, precum şi poliţişti şi jandarmi pentru asigurarea ordinii publice.

Conform scenariului, la ora 18.00 a fost activată o linie TELVERDE dedicată aparţinătorilor persoanelor dispărute şi rănite, măsură care se ia într-o situaţie reală. Această linie telefonică este deservită de personal specializat - psihologi şi asistenţi sociali.

În municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov au fost disponibilizate 15.000 de paturi mobile, amplasate în şcoli şi alte instituţii de utilitate publică.

De asemenea, în spitalele din Capitală sunt disponibile 365 de paturi adecvate pentru intervenţii chirurgicale.

Conform MAI, la acest moment, persoanele rănite primesc îngrijiri în 9 unităţi medicale din municipiul Bucureşti. De asemenea, în cadrul exerciţiului a fost instalat de către Ministerul Apărării şi spitalul de campanie ROL II, în poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din Pantelimon.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple. Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.