Echipajele ISU Bucureşti-Ilfov au înregistrat, până vineri seară, 134 de intervenţii pentru extragerea apei, cele mai afectate zone fiind sectoarele 2 şi 3 şi oraşul Pantelimon, unde se acţionează şi în prezent. Precipitaţiile căzute vineri seară în Bucureştu au depăşit limitele medii lunare, spun reprezentanţii Apa Nova. Peste 40 de localităţi din 20 de judeţe au fost afectate de ploile torenţiale din ultimele ore, cele mai importante situaţii de urgenţă fiind semnalate în zona Bucureşti-Ilfov şi în judeţul Botoşani, anunţă IGSU. La Bozieni (Botoşani) o viitură a inundat mai multe locuinţe, două femei şi un copil fiind evacuaţi temporar, iar în judeţul Cluj s-a produs o avarie la o magistrală de apă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Metrorex: Din cauza ploii, au fost infiltraţii de apă la una din căile de acces ale staţiei Aviatorilor; sunt infiltraţii şi în zona tunelului dintre staţiile Stefan cel Mare şi Obor
CITEȘTE ȘI IGSU: Peste 40 de localităţi din 20 de judeţe au fost afectate de ploile torenţiale din ultimele ore. FOTO, VIDEO

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au anunţat că, până la ora 20.00, au avut 134 de intervenţii pentru extragerea apei, dintre care 71 în Bucureşti şi 63 în Ilfov.

"Cele mai afectate zone sunt sectoarele 2 şi 3, dar şi oraşul Pantelimon, zonă în care acţionăm şi în prezent", au transmis reprezentanţii ISU.

Potrivit Apa Nova, vineri seară în Bucureşti s-au înregistrat fenomene de precipitaţie care au depăşit limitele medii lunare.

Astfel, în doar 30 de minute, de la ora 16.30 la 17.00, cantitatea de precipitaţii înregistrată în mai multe puncte de măsură a fost următoarea: la Pantelimon a fost o creştere de 50 litri / mp (49,6), de la 14,80 la 64,40; la Parcului a fost o creştere de 40 litri/mp, de la 14,60 la 53,80; la alte puncte de măsurare cum ar fi Colentina şi Dorobanţi creşterea a fost de peste 20 l/mp.

"Aceste ploi cu un caracter torenţial, căzute într-un interval foarte scurt de timp corespund probabilităţii de apariţie a unor astfel de fenomene ce pot apărea între o dată la 50 ani (de exemplu în zona Colentina), iar în zona Pantelimon de o dată la 100 ani", arată reprezentanţii Apa Nova.

Conform sursei citate, cantitatea medie lunară de precipitaţii în Bucureşti, în luna mai, analizată pentru perioada 1895-2017 este de 68 litri/mp. La punctul de măsură SPAI Pantelimon, în 2 ore şi 10 minute, de la 15:20 pana la 17:30 a căzut o cantitate de precipitaţii mai mare decât cantitatea de precipitaţii medie pentru 30 de zile, în timp ce la punctele Dorobanţi şi Colentina, am fost aproape de media lunară multianuală. La punctele SRP Pantelimon şi Titan, în aceleaşi 2 ore şi 10 minute, a căzut o cantitate de precipitaţii corespunzătoare la 15 zile din cantitatea medie multianuală pentru luna mai.

"Debitul tranzitat prin caseta a depăşit 126 m³/s, fiind astfel egal ca mărime în prezent cu debitul multianual al râuluiOlt, ceea ce înseamnă că un mare râu subteran curge în prezent sub albia Dâmboviţei. Echipele operaţionale Apa Nova intervin dedicat în punctele critice ale Bucureştiului pentru rezolvarea situaţiei", mai spun reprezentanţii Apa Nova.

Potrivit meteorologilor, până la ora 17.30, municipiul Bucureşti a fost sub cod portocaliu, fiind prognozate averse torenţiale, mai ales în estul oraşului, ce cumulează 20...35 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, unele intensificări ale vântului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.