Meteorologii au emis un cod galben de ninsori şi viscol pentru duminică după-amiază şi luni, în mai multe judeţe. Astfel, începând de duminică, ora 15.00, precipitaţiile vor cuprinde vestul, nord-vestul şi centrul ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În zonele de munte va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, în Maramureş şi Transilvania vor predomina ninsorile, iar în regiunile vestice se vor semnala precipitaţii mixte. Izolat se va produce polei. 
 
Vântul se va intensifica treptat în toate zonele de munte, cu precădere la altitudini mari, unde rafalele vor depăşi temporar 70-80 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada. 
 
Intensificări vor fi şi în restul ţării, în noaptea de duminică spre luni în regiunile vestice, iar pe parcursul zilei de luni, local şi în cele sudice, centrale, estice şi sud-estice, în general cu viteze de 45-55 km/h.
 
În a doua parte a nopţii de duminică spre luni (13-14 ianuarie) şi în cursul zilei de luni (14 ianuarie) în zona Munţilor Apuseni, în nordul Carpaţilor Orientali şi local în zona înaltă din vestul Carpaţilor Meridionali, va ninge şi local se vor cumula cantităţi de peste 20-25 l/mp, iar stratul de zăpadă va fi consistent.
 
Vântul va prezenta intensificări susţinute, îndeosebi în zonele de creastă, unde rafalele vor depăşi 90-100 km/h viscolind ninsoarea, spulberând zăpada şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii. Ninsori, în general moderate cantitativ, vor fi şi în Maramureş şi local în nordul Transilvaniei.
 
Ministerul Afacerilor Interne recomandă populaţiei să evite deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă este absolut necesar să circule în zonele afectate, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit sunt drumuri blocate
sau tronsoane cu trafic restricţionat pentru a evita riscul de înzăpezire.
 
MAI le spune cetăţenilor ca, înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
 
De asemenea, turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze în zonele muntoase în care va ninge abundent şi va viscoli, să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri şi jandarmilor montani şi să poarte haine adecvate temperaturilor scăzute înregistrare în această perioadă.
 
Structurile Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, poliţie şi jandarmerie – sunt pregătite să intervină rapid în teren, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte negative asupra comunităţilor. Situaţia la nivel naţional este monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.