Trei persoane suspectate că făceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu traficul de migranţi au fost reţinute într-un dosar instrumentat de poliţiştii şi procurorii DIICOT din Cluj-Napoca. Gruparea ar fi acţionat timp de trei ani, prin recrutarea migranţilor, adăpostirea lor în România şi apoi înlesnirea trecerii ilegale a frontierei, pentru sume cuprinse între 4.000 şi 4.500 de euro de persoană. În timpul anchetei, au fost oprite şapte astfel transporturi de migranţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, cu sprijinul poliţiştilor Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontiera Timisoara, împreună cu procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj-Napoca, au pus în executare 5 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Cluj-Napoca, într-un dosar vizând constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migraţi şi complicitate la trafic de migranţi.

”Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada 2020-2023, ar fi fost constituit un grup infracţional care ar fi acţionat în scopul obţinerii de beneficii materiale prin facilitarea migraţiei ilegale, respectiv recrutarea migranţilor, adăpostirea acestora pe teritoriul României şi, ulterior, ar fi înlesnit trecerea ilegală a frontierei de stat, destinaţia finală fiind ţări din vestul Europei. Pentru a da o aparenţă de legalitate activităţii infracţionale, membrii grupului ar fi realizat recrutarea migranţilor, prin intermediul unor firme de plasare a forţei de muncă, le-ar fi încheiat contracte de muncă fictive, pe perioade scurte, şi le-ar fi facilitat trecerea ilegală a graniţei României, încasând de la fiecare migrant sume cuprinse între  4.000-4.500 de euro”, a arătat, joi, sursa citată. 

De asemenea, unul dintre bărbaţi ar fi intermediat, în numele unei societăţi comerciale, obţinerea avizelor de muncă, în schimbul a 750 de euro, pentru fiecare dosar.  

Pe parcursul administrării probatoriului, au fost depistate şi oprite şapte transporturi ilegale de migranţi, şase pe teritoriul României şi unul în Ungaria.

În urma percheziţiilor de miercuri, au fost descoperite şi ridicate mai multe telefoane mobile şi laptopuri, suporţi amovibili de memorie, 3.000 de euro şi înscrisuri.

Joi, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj-Napoca au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 3 persoane bănuite, urmând a fi sesizat judecătorul de drepturi şi liberăţi din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.