Premierul Dacian Cioloş a afirmat vineri, la Feteşti, cu ocazia primirii aeronavelor F-16 din Portugalia, că evenimentul reprezintă o zi "istorică" pentru România, care arată performanţa "spiritului latin", şi şi-a exprimat speranţa că această colaborare poate continua şi în domeniul economic, industrial şi al apărării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este o zi istorică pentru România şi pentru Forţele Aeriene Române şi cred că este o zi meritată pentru Forţele Aereriene, care şi-au făcut foarte bine datoria până acum şi au, prin această platformă, un nou instrument pentru a-şi arăta performanţa", a spus premierul.

Cioloş a arătat că achiziţia aeronavelor F-16 arată că România şi-a fixat "un nivel de ambiţie" foarte clar, care demonstrează un nou mod de gândire şi planificare a capabilităţilor ţării, pornind totuşi de la un "pragmatism" derivat din constrângerile bugetare ale României. Cioloş a lăudat astfel şi programul iniţiat în 2013 de Guvernul de atunci.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

"Acordul româno-portughez demarat în 2013, şi sprijinit de Guvernul SUA, care a permis transferul acestor aeronave către România, reprezintă un model de cooperare profesionistă, încadrat în modelul de cooperare aliată", a spus Cioloş.

Premierul a mulţumit Guvernului portughez pentru sprijinul politic, care reprezintă "un exemplu de excelenţă", dar şi tehnicienilor care i-au pregătit pe piloţii şi tehnicienii români în utilizarea şi mentenanţa aeronavelor. "Este o cooperare care arată şi performanţa spiritului latin, atunci când ne concentrăm şi ne punem împreună energiile", a punctat prim-ministrul.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloş a afirmat că această cooperare în domeniul militar s-ar putea extinde şi în alte domenii, precum proiectele de dezvoltare din cadrul UE, politica de cooperare a statelor membre în Apărare, dar şi în domeniul economic.

"Este foarte probabil ca excelenta cooperare în domeniul Apărării să fie urmată de una industrială în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţii autohtone de sprijin logistic", a mai spus Cioloş, explicând că România trebuie să îşi dezvolte proprile capacităţi.

În final, el le-a mulţumit şi piloţilor care au adus în România primele 6 aeronave.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a mulţumit şi el partenerilor portughezi şi a subliniat nevoia extinderii parteneriatului cu Portugalia. Motoc a adresat cuvinte de laudă şi piloţilor români.

"Închei cu un gând special, de sinceră şi necondiţionată preţuire, pentru vedetele acestor zile care sunt, fără îndoială, piloţii care se instruiesc pentru operarea avionului F 16, cei care formează cea mai tânără escadrilă a Forţelor Aeriene, dar care preia tradiţii atât de glorioase de la înaintaşi. Ei formeză deja o echipă redutabilă, bine sudată, catalizată în văzduhul Portugaliei, alături de instructorii şi prietenii lor de acolo. Vom auzi din ce în ce mai mult despre Şoimii Războinici din Bărăgan, ", a spus ministrul

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc, alături de ministrul Apărării din Portugalia, au participat, vineri, la Feteşti, la ceremonia de preluare a primelor 6 avioane de luptă F-16 de către România, în Baza aeriană 86 "Borcea".

Următorul lot de trei aeronave va fi livrat la sfârşitul acestui an, iar ultimele trei vor intra în înzestrarea Armatei României în primăvara anului 2017. Lotul de 12 aeronave au costat aproape 630 de milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.