Cinci persoane au fost reţinute de poliţişti, fiind acuzate de înşelăciune. Suspecţii au determinat mai multe persoane în vârstă să le dea locuinţe, terenuri sau alte bunuri, în schimbul acordării de îngrijiri şi de întreţinere, dar nu şi-au onorat promisiunile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Municipiului Bucureşti, marţi, poliţisti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în aplicare cinci mandate de percheziţie domiciliară, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Călăraşi, într-un dosar privind săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune şi lipsire de libertate în mod ilegal.

“Din datele şi probele administrate în perioada mai – iunie 2020 de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – Poliţia Sectorului 2 a rezultat presupunerea rezonabilă că patru bărbaţi şi o femeie, au preocupări de natură infracţională, aceştia inducând în eroare persoane în vârstă, singure, sub falsa promisiune a acordării de îngrijire şi întreţinere, ulterior determinându-le să doneze sau să le întocmească procuri notariale prin care erau împuterniciţi să le vândă bunuri imobile aflate în proprietatea victimelor (terenuri, case)”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că cercetările au fost declanşate de dispariţia unei femei, în vârstă de 86 de ani, la data de 18 mai 2020, persoană fără discernământ, iar din investigaţii anchetatorii au stabilit că aceasta a fost lipsită de libertate, timp de patru zile, în locuinţa unui bărbat, pentru a-i transfera acestuia apartamentul ei.  

În urma investigaţiilor efectuate poliţiştii au identificat un grup format din cinci persoane cu astfel de preocupări. Anchetatorii au stabilit că aceştia au comis alte trei fapte similare.

“La data de 15 iunie, cei cinci au determinat persoana vătămată, de 74 de ani, profitând de starea de vădită vulnerabilitate din cauza vârstei şi a stării de sănătate, să încheie contractul de vânzare – cumpărare prin care înstrăina un  apartament din Bucureşti pentru suma de 55.000 de euro, ulterior încheierii actului notarial banii obţinuţi fiind folosiţi, contrar promisiunii, pentru ridicarea unui imobil amplasat în judeţul Ilfov, pe numele unuia dintre bărbaţii implicaţi şi nu pe al victimei. Totodată, acesta s-a prezentat femeii sub o altă identitate şi cetăţenie”, mai precizează comunicatul Poliţiei Capitalei.

O altă faptă a avut loc pe data de 19 decembrie 2019. Atunci, doi bărbaţi au promis unei femei de 86 de ani că îi achită suma de 10.000 de euro şi îi acordă îngrijiri determinând-o “să încheie contractul de vânzare cu rezerva dreptului de uzufruct, prin care persoana vătămată înstrăina dreptul nudei proprietăţi asupra cotei de 5/8 din imobilul personal, situat în Bucureşti”. După încheierea actului notarial, poliţiştii au stabilit că promisiunile nu au fost onorate. Astfel, suma de bani nu a fost plătită în realitate, iar îngrijirile nu au fost acordate sau au fost superficial prestate şi doar în vederea creării aparenţei caracterului real al convenţiei încheiate cu victima, poliţiştii precizând că unicul scop urmărit a fost obţinerea, prin înşelăciune, a imobilului de femeia respectivă.

De asemenea, la datele de 21 iulie şi 7 septembrie, trei dintre persoanele implicate au profitat de starea de vădită vulnerabilitate a victimei, de 74 de ani şi au determinat-o să încheie un contract de telefonie mobilă în baza căruia au primit două telefoane mobile, în valoare totală de peste 6.500 de lei, dar şi să facă un contract de credit de consum în valoare de aproximativ 5.800 de lei.

În urma percheziţiilor poliţiştii au ridicat mai multe documente, dar şi o armă de vânătoare deţinută în mod nelegal de unul dintre bărbaţii vizaţi.

Persoanele implicate au fost conduse pentru audieri la sediul Poliţiei Sectorului 2.
Cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Sectorului 2 şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate şi înşelăciune, cu cei în cauză în stare de reţinere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.