Bucureştiul are 400 de sirene, dintre care doar 15% au dublă comandă, de la faţa locului şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau autoritatea locală, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate, în Sectorul 6 fiind cele mai multe sirene care pot fi acţionate automat, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile. Unele dintre sirene nu au funcţionat în timpul exerciţiului de alarmare a populaţiei din Capitală privind posibile situaţii de mare risc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În Bucureşti sunt 400 de sirene, dar doar 15% cu dublă comandă, care pot fi acţionate de la locul în care sunt amplasate, cât şi dintr-un punct de comandă existent la Primărie, la autoritatea locală sau la dispeceratul ISU. Este o vulnerabilitate şi probabil că ar trebui ca numărul de sirene care să funcţioneze în sistem centralizat să fie mult mai ridicat”, a spus Daniel Vasile.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov a adăugat că vulnerabilitatea este reprezentantă de faptul că, în momentul în care se constată necesitatea şi se impune declanşarea unei alarme, există o perioadă de timp de la momentul în care este înştiinţată autoritatea locală care are în administrare sirenele până când cineva apasă pe buton.

"Acesta este lucrul asupra căruia insistăm. Ar trebui  ca aceste sisteme să fie centralizate, acţionarea să se facă în mod automatizat, fie de la un punct de comandă de la nivelul autorităţii locale, fie de la Dispeceratul ISU, pentru a scurta cât mai mult acest lanţ de alarmare”, a spus Daniel Vasile.

El a precizat că dintre cele 400 de sirene din Bucureşti, unele nu au funcţionat deloc sau nu au funcţionat în parametrii normali, aceste informaţii fiind transmise de reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov care au fost la locurile în care sunt amplasate.

Acesta a precizat că, în cursul zilei de miercuri, la fiecare punct în care se găseşte o sirenă este un reprezentant de la ISU şi de la celelalte autorităţi din Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

"Vom verifica dacă sirena a pornit, dacă a funcţionat în parametrii corespunzători, astfel că la sfârşitul zilei sau în ziua următoare vom şti exact câte dintre cele 400 de sirene au funcţionat în parametri şi care sunt măsurile pe care ar trebui să le solicităm autorităţilor locale în vederea remedierii problemelor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov.

În Sectorul 6 sunt cele mai multe sirene care pot fi acţionate automat, inclusiv de la ISU Bucureşti-Ilfov.

De asemenea, în Sectorul 2 există o  situaţie bine definită a tipurilor de sirene care există şi funcţionează, este un centru de acţionare a acestora în sediul Primăriei, iar autoritatea locală a încheiat un contract de mentenanţă pentru acestea şi are un proiect pentru dezvoltarea sistemului, a mai spus Daniel Vasile.

El a precizat că înaintea exerciţiului de alarmare au fost făcute controale la sirenele electrice şi electonice, făcute de inspectorii de prevenire, care au constatat că la autorităţile locale nu toate sirenele sunt luate în evidenţă, că există probleme în ceea ce priveşte mentenanţa acestora, dar şi probleme privind funcţionarea lor.

"Vom face mai multe asemenea simulări şi am transmis ca cetăţenii să nu se panicheze pentru că este doar un exerciţiu, făcut pentru conştientizarea importanţei mesajului, pentru că într-o situaţie reală va trebui să se acţioneze corepunzător”, a mai spus Daniel Vasile.

Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă sunt testate, miercuri, între orele 10.00 şi 15.00, în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi.

Exerciţiul de alarmare a populaţiei privind posibile situaţii de mare risc a început marţi, când sirenele au sunat în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea, şi se va încheia vineri.

Anunţul de testare a sirenelor a fost făcut de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe pagina de Facebook, cu îndemnul ”#SHARE ca să nu fim luaţi prin surprindere”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.