Doi soţi în vârstă de 67 şi 59 de ani au fost găsiţi morţi în casa lor din Corvineşti, judeţul Bistriţa-Năsăud, sâmbătă, cel mai probabil cei doi fiind intoxicaţi cu monoxid de carbon de la soba de teracotă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompierii de la Punctul de Lucru Lechinţa au fost solicitaţi de un bărbat, prin apel la 112, să intervină, sâmbătă, în localitatea Corvineşti, unde două persoane erau inconştiente, într-o casă.

”Din păcate, cei doi soţi, în vârstă de 67 ani, respectiv 59 ani au fost găsiţi fără suflare, posibil din cauza unei intoxicaţii cu monoxid de carbon - soba cu acumulare de căldură (soba de teracotă)”, a transmis ISU Bistriţa-Năsăud.

Potrivit IPJ Bistriţa-Năsăud, vor fi dispuse necropsiile care vor stabili cu exactitate cauzele deceselor.

”Poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Rurală Lechinţa continuă cercetările în cadrul unui dosar penal, deschis pentru ucidere din culpă, urmând a fi stabilite împrejurările exacte în care a avut loc evenimentul”, au arătat reprezentanţii IPJ.

Pompierii au explicat că simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie - dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată - convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1% în aer omoară într-o oră, 1% monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, încăperile trebuie aerisite frecvent, sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens; coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a avea tiraj corespunzător; soba nu trebuie folosită decât cu uşiţa închisă şi nu trebuie lăsat focul să ardă în timp ce persoanele dorm.

Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

De asemenea, se recomandă instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.